Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

McDonald´s stänger sin första restaurang både i Stockholm och Karlstad

 
  • Restaurangen på Kungsgatan öppnade 1973 och var då den första McDonald’s i landet.

    Restaurangen på Kungsgatan öppnade 1973 och var då den första McDonald’s i landet.

  • McDonald’s på Kungsgatan stängde för gott den 22 augusti.

    McDonald’s på Kungsgatan stängde för gott den 22 augusti.

Föregående
Nästa
 
På söndag den 22 augusti stängde McDonald´s sin restaurang på Kungsgatan 4 i Stockholm. På söndag den 29 augusti stängde McDonald´s sin restaurang i Karlstad City. McDonald´s bedömer inte att restaurangerna har den potential som behövs för att modernisera dem med ny teknik och inredning.

Restaurangen på Kungsgatan var den första McDonald´s att öppna i hela landet. Beslutet att stänga grundar sig i att man under de senaste åren genomfört stora investeringar i befintliga restauranger med nya beställnings- och tillagningssystem, utökade drive thrus, bordsservering och moderna inredningar. McDonald´s bedömer inte att en sådan investering och upprustning av den restaurangen har potential utifrån nuvarande hyresnivåer och framtida potential i området med omfattande ombyggnationer i området runt Stureplan.

Restaurangen på Kungsgatan 4 öppnade den 27 oktober 1973. Nu 48 år senare har McDonald´s beslutat att stänga restaurangen då man inte anser att de investeringar som krävs i restaurangen kommer bli lönsamma. De senaste fem åren har McDonald´s i Sverige och deras franchisetagare investerat cirka 1,5 miljarder kronor i befintliga restauranger för att erbjuda gäster en mer modern McDonald´s-upplevelse - med burgare som tillagas på beställning, möjlighet beställa vid digitala kiosker, och bordsservering.

– Vi behöver vara säkra på att vi investerar i rätt restauranger med hänsyn till exempelvis hyresnivåer och framtida potential. Självklart är det med viss sorg vi stänger Sveriges första McDonald’s-restaurang, samtidigt är det ett viktigt steg för att bibehålla god lönsamhet och därmed kunna realisera våra ambitiösa expansionsplaner. Pandemin till trots så har vi redan öppnat tre restauranger i år och kommer under den följande femårsperioden att öppna ytterligare 40 helt nya restauranger samtidigt som vi moderniserar de befintliga, säger Joachim Knudsen, VD McDonald’s Sverige

McDonald’s har valt att investera i restaurangerna på Kungsgatan 50 och på Regeringsgatan som båda ligger i närområdet. Båda dessa restauranger har uppdateras med nya beställnings- och tillagningssystem som minskar matsvinnet samt möjligheten att beställa sin meny direkt i appen via mobilen. Utvecklingen av digitala tjänster, såsom hemleverans via McDelivery och beställningar genom McDonald’s appen har ökat tillgängligheten för många.

 I augusti adderas en hel rad nya orter till McDeliverykartan med Barkarby, Falkenberg, Partille, Tyresö, Upplands Väsby och Örnsköldsvik.

Även den första restaurangen i Karlstad läggs ner
Restaurangen Karlstad City var den första McDonald´s-restaurangen i Värmland när den öppnade den 1991. Nu 30 år senare har McDonald´s beslutat att stänga restaurangen då man inte anser att de investeringar som krävs i restaurangen kommer bli lönsamma. Istället satsar man på att expantion vid andra lägen och upprustning av befintliga restauranger.


–  I Värmland har vi sedan vi öppnade Karstad City 1991 expanderat och investerat i sju nya restauranger med över 500 anställda som vi bedömmer har mer potential än Karlstad City-restaurangen. Även om det såklart är nostaligiskt för mig personligen att stänga resturangen, då jag började min egen McDonald’s-bana här, är det ett förnuftigt beslut, säger Patrik Hjelte, franchisetagare McDonald’s.
Text och foto: Annika Rådlund