Färska ägg som säljs i Sverige är till 99 procent svenska
7 Aug 2017
I fredags fick Livsmedelsverket via EU:s varningssystem information om en mindre äggleverans från Nederländerna till Sverige. Enligt Livsmedelsverket hann sändningen stoppas innan den nådde någon butik eller restaurang. Just nu pågår spårningar om tidigare sändningar.
– Vi i branschorganisationen har självklart en löpande dialog med Livsmedelsverket kring detta. Med största sannolikhet finns det inte några färska ägg från Nederländerna i de svenska butikerna, eftersom de färska äggen som säljs i Sverige nästan alltid kommer från svenska gårdar, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.
Bra spårbarhet
Alla ägg har en stämpel som visar var ägget har producerats, det gäller såväl svenska som utländska ägg
– Det är väldigt enkelt att se om ägget är producerat i Sverige, det är bara att titta efter SE-märkningen. Sifferkoden som följer efter SE-märkningen talar om vilken gård ägget kommer ifrån. förklarar Axel Lagerfelt.
Flera skäl att välja svenska ägg
Han menar att Sverige har världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och smittskydd. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Resultatet av det arbetet är en unik smittskyddsmodell där vi i Sverige klarar oss från många sjukdomar och där förebyggande arbete och hälsokontroller ersätter användningen av antibiotika.
– Våra svenska ägg är en klass för sig. Till skillnad från många andra länder är våra ägg fria från Salmonella, vilket gör att du exempelvis kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder, säger Axel Lagerfelt.
Ingen hälsorisk enligt Livsmedelsverket
Inom EU är bekämpningsmedlet Fipronil inte godkänt för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktion. I Sverige är det inte tillåtet som bekämpningsmedel, utan enbart som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.
Enligt Livsmedelsverkets beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor ska det inte finnas någon hälsorisk för dem som eventuellt har ätit av de kontaminerade äggen.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Ägg
7 Aug 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok