En Stockholmare är världens bästa konditor 2019
8 Aug 2019
Den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer UIBC har utsett den svenska konditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 (UIBC World Confectioner of the year 2019). Anders Oskarsson fick samma utmärkelse 2017 och Håkan Johansson fick utmärkelsen årets världsbagare (UIBC World Baker of the year) 2015.
De framgångar som Svenska Bagarlandslaget, Svenska Juniorbagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget skördat under det senaste året visar återigen vilken hög klass svenska bagare och konditorer håller.
Gustaf Mabrouk har en lång karriär som konditor. Han vann tävlingen Årets Konditor redan som 19-åring 1995. Därefter flyttade han till New York för att fortsätta förkovra sig. De senaste åren har Gustaf bott och arbetat i Sverige. Han har bland annat tävlat i World Chocolate Masters och varit coach för det Svenska Konditorlandslaget. För allmänheten är Gustaf mest känd för sin medverkan som mästerkonditor i SVT:s Go’kväll. Han har även gett ut boken Chokladmakarens handbok och driver till vardags företaget Chef de partie Sthlm.
- Jag är så fantastiskt hedrad av att få utmärkelsen Årets världskonditor. Jag brinner för det fantastiska konditoryrket och mest av allt för choklad. Mitt intresse sträcker sig hela vägen från kakao-odlingarna till processen att tillverka choklad och därefter skapa fantastiska bakverk. Jag hoppas att den här utmärkelsen kan hjälpa mig att inspirera fler till att intressera sig för choklad och konditoryrket, säger Gustaf Mabrouk.
Den svenska bageri- och konditoribranschen består av ungefär 1 000 företag med ungefär 15 000 heltidsanställda (sammanlagt sysselsätts ca 37 000 personer). Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer företräder branschen och arrangerar tävlingar och driver flera landslag.
Utnämningen av Gustaf Mabrouk till årets världskonditor är ännu ett internationellt erkännande för den mycket höga nivå på yrkesskicklighet svenska konditorer och bagare håller. Under det senaste decenniet har branschen utvecklats i en hisnande fart och landets konditorer höjer ständigt sin ambitionsnivå, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Livsmedelsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för hela den svenska livsmedelsbranschen som idag är Sveriges tredje största industrigren med 50 000 anställda.
- Vi på Livsmedelsföretagen arbetar varje dag med att Sverige ska bli världens bästa matland. Svenska livsmedel är gjorda på otroliga råvaror, håller hög kvalitet och produceras på ett hållbart sätt – dessutom smakar de fantastiskt gott. Med de återkommande internationella framgångarna inom bageri och konditori och skickliga, välrenommerade yrkespersoner som Gustaf Mabrouk visar vi att Sverige redan är en toppnation att räkna med när det kommer till mat och dryck, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.
Av: Anika Rådlund Källa : Livsmedelsverket
Foto: Jonas Bilberg
8 Aug 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre svenska bransch-kvinnor leder Champagne Bureau Nordics
"Via Champagne Bureau Nordic kommer man kunna hålla sig à jour med de tallra senaste från regionen"
-
Jacy'z Hotel & Resort utsett till Sveriges bästa affärshotell
"Extra roligt är att det att vinna just detta pris eftersom vinnarna utses både av en jury och våra gäster som besökt vår destination"
-
Årets sju starkaste kontorstrender
Castellum presenterar Framtidens arbetsliv 2024 – en årlig rapport om kontorstrender.
-
Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks
"Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer"
-
Ystad Saltsjöbad vald till Sveriges bästa Resort
"Vi väljer att se priset som ett kvitto på att vår verksamhet besitter högkvalitativ service, innovativa konferenstjänster, nya upplevelser och kreativa evenemangslösningar"
-
Lindos Blu Luxury Hotel & Suites är världens bästa TUI-hotell
"De hotell vi erbjuder spelar en avgörande roll i skapandet av minnesvärda semestrar för våra kunder"
-
Lanserar energibesparande induktionsapparater
"Ger möjlighet till en exakt temperatur ända ner till 1°C"