Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

De gör upp om titeln ”Årets Lily Bollinger”

 
De gör upp om titeln ”Årets Lily Bollinger”Anette Andersson, Frida Winters och Cathrine Almqvist är de tre finalisterna i Årets Lily Bollinger 2021. Nio kvinnliga sommelierer har nu tävlat mot varandra i  semifinalen av årets Lily Bollinger Award - nu står det klart vilka tre det är som kommer att stå i final.

Nio kvinnliga sommelierer tävlade mot varandra i semifinalen av årets Lily Bollinger Award, där tre olika delmoment genomfördes. Tävlingsmomenten bestod av en blindprovning, ett teoriavsnitt samt ett praktiskt moment. Efter en jämn och spännande semifinal, på At Six i Stockholm, stod det klart att Anette Andersson från Umeå, Frida Winters från Uppsala samt Cathrine Almqvist från Stockholm tagit sig vidare till finalen.

–Vi är mycket imponerade av årets duktiga tävlingsdeltagare som fick visa upp sina kunskaper både teoretiskt och praktiskt. Det blev en jämn och spännande semifinal med mycket nerver inblandade hos de här kunniga deltagarna. Våra tre finalister briljerade, inte minst i det praktiska momentet där de tog hand om gästerna på ett mycket professionellt och personligt sätt, säger Emma Ziemann, tävlings-ledare för Lily Bollinger Award.

Finalisterna:
Anette Andersson från Harlequin by Hunger och Törst
Frida Winters från Skänken Vinbar/Kullabergs Vingård 
Cathrine Almqvist från vinbaren Tocayo.

Tävlingsmomenten

Deltagarna rivstartade dagen med en omfattande skriftlig blindprovning av tre olika roséviner. De skulle så ingående som möjligt beskriva vinernas utseende, doft och smak varpå de skulle dra slutsatser om vad som serverats i glasen. Därtill skulle de ge förslag på servering och mat-rekommendationer till. I den teoretiska delen fick tävlingsdeltagarna ett skriftligt prov som innefattade allt från vindistrikt till tillverkningsprocesser och att rätta en omfattande vinlista full med fel. I tävlingens avslutande moment fick deltagarna genomföra ett klassiskt matsalsmoment i form av en dekantering av ett rödvin med fällning och servera detta till juryn.
                                                                                          

– Lily Bollinger Award är en yrkestävling där skickliga, kvinnliga sommelierer verkligen får visa prov på sitt sommelierhantverk. Att tävla bygger kunskap, erfarenhet och självförtroende hos deltagarna och ger en språngbräda till att tävla i andra sammanhang men även ger stora möjligheter karriärmässigt och ett stort nätverkande kolleger emellan, säger Emma Ziemann.                                                  

 
Finalen avgörs i höst, den 20 september, går Lily Bollinger-finalen av stapeln i Stockholm. Förutom den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel som symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Bollinger