Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Brons till Sverige i Bocuse d’Or Europe

 
  • Sebastian Gibrand och det svenska tävlingsfatet samt på Gibrand och Sveriges commis Jakob Persson.

    Sebastian Gibrand och det svenska tävlingsfatet samt på Gibrand och Sveriges commis Jakob Persson.

  • De svenska tävlingsrätterna bestod av; Kronärtskocka, örter, ärtor och skott till vaktel och estnisk havskatt

    De svenska tävlingsrätterna bestod av; Kronärtskocka, örter, ärtor och skott till vaktel och estnisk havskatt

Föregående
Nästa
 
Sverige kom på tredje plats bland Europas främsta kockar när den europeiska uttagningen till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, avgjordes i Tallinn idag.

 På fem timmar och 35 minuter tillagade Sebastian Gibrand de svenska tävlingsrätterna inför tiotusentals åskådare – på distans. Placeringen innebär en säkrad plats till den stora världsfinalen i Lyon i juni 2021. Guldet gick till Norge och silvermedaljen till Danmark.


Sebastian Gibrand är Sveriges kandidat i Bocuse d’Or sedan 2017. Så sent som i januari 2019 tog han en silvermedalj i världsfinalen i Lyon men nu är det bara guldet han är ute efter. Silvermedaljen i Bocuse d’Or Europe i Tallinn säkrar nu en plats till VM nästa år. Med sig i teamet har Sebastian Gibrand coach Jonas Dahlbom och commis/assisten Jakob
Persson. Tillsammans med det Svenska Bocuse d’Or Akademien har de förberett de svenska tävlingsrätterna i flera månader.

 - Vårt team är otroligt sammansvetsat där vi alla vet exakt vad som ska göras när. Samtidigt har vi haft tid att förfina smaker och estetik vilket föll väl ut under hela tävlingen. Nu ska vi fira, sen vila och så småningom ta nya starka tag inför världsfinalen i Lyon nästa år. Då är det guldet som är målet, säger Sebastian Gibrand.

 Han bestämde sig redan efter silvermedaljen i Bocuse d’Or 2019 att han skulle satsa en gång till för att nå guldet. Sedan dess har han både vunnit Kockarnas Kamp i TV4 samt stått för det hedersfulla uppdraget som ansvarig kock för Nobelbanketten samma år. I juni 2021 vet vi om han nått sitt stora mål.

Den svenska tallrikspresentationen bestod av: estnisk havskatt med hummer och dashi- ”kaviar”. Tillbehören bestod av trädgårdstomat med timjan och rostad mandel, svensk kronärtskocka med örter, fänkålsskott samt krispigt ärtblad med purjolök och aromatiska blommor samt hummer- och smörsås. På den uppmärksammade fatpresentationen, i design av Jens Fager, serverade det svenska teamet rostad vaktel med citrontimjan och svenska skott, bräserade vaktellår med hjärta, lever och karamelliserad lök, kronärtskocks-”blomma” med kryddiga örter, ärttartlett med senap och trädgårdsskott, vaktelägg med potatis och kallrökt sojasås, krämig skogssvampssås samt vaktelsky infuserad med brynt smör och rostat vaktelskinn.

 Av: Annika Rådlund Källa: Gastronomi Sverige
Foto: Viktor Fremling