Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Afternoon tea högt upp i DN-skrapan

 
 • La Tour i DN-skrapan i Stockholm erbjuder afternoon tea på hög höjd.

  La Tour i DN-skrapan i Stockholm erbjuder afternoon tea på hög höjd.

 • Restaurangen har en egen teblandning med en kraftig och något maltig smak, som består av svart te från Ceylon och Assam.

  Restaurangen har en egen teblandning med en kraftig och något maltig smak, som består av svart te från Ceylon och Assam.

 • Caille Farcie - vaktel med kastanj- och ankleverfärs, roscofflök och crêpes Vonnassiennes.

  Caille Farcie - vaktel med kastanj- och ankleverfärs, roscofflök och crêpes Vonnassiennes.

 • Restaurangchef Robert Rijns.

  Restaurangchef Robert Rijns.

 • Foto: Anja Callius

  Foto: Anja Callius

Föregående
Nästa
 
På våning 23 i DN -skrapan i Stockholm huserar restaurangen La Tour. Nu gör de en satsning på en afternoon tea - som är något utöver det vanliga.– Te är en underskattad dryck här i Sverige. Internationellt sett är te en vanlig dryck för alla tillfällen, inte minst till mat och desserter då te, precis som andra drycker, kan förhöja smakerna, säger Mario E. Moroni, delägare och chefssommelier på La Tour.

Lagom till vinterns och mörkrets intåg lanserade Pontus Frithiof och Mario E. Moronisin afternoon tea på La Tour. Den är allt annat än klassisk och bjuder in till en ny upplevelse av den uppskattade eftermiddagstraditionen. Menyn bjuder på klassiska franska favoriter så som quiche lorraine (fransk tartelett fylld med lök, comtéost och lardo), créme vichyssoise (soppa på stekt purjolök, potatis, ostron, morotskräm och champagne), caille farcie (vaktel med kastanj- och ankleverfärs) och éclair au chocolat (èclair fylld med kräm på fransk Valrhonachoklad och vaniljglass). Dessutom erbjuds även chariot des délices - en vagn fylld med hemgjorda minibakverk och små sötsaker från Cecilia Nordström Chocolates.

 I teutbudet presenteras en ny house blend, skapad och framtagen av Mario E. Moroni. – Jag ogillar ordet te-sommelier, men precis som en sommelier matchar vi teet med maten för att maximera smakupplevelsen. Vi har tagit fram tre olika blandningar varav en är för La Tour. Det har varit väldigt roligt och lärorikt att skapa egna blandningar och det ska bli spännande att höra vad våra gäster tycker om teet i kombination med våra nya rätter på menyn, säger Mario E. Moroni.

La Tour House Blend ingår i priset för hela menyn. Det är ett te med en kraftig och något maltig smak, som består av svart te från Ceylon och Assam. Mario och The Tea Centre of Stockholm har tillsammans skapat tre unika teblandningar för verksamheterna La Tour och La Girafe (som ligger på Kungsholmen i Stockholm). La Girafe House Blend har smak av kryddor och blommor från Frankrike och det tredje teet är ett frukostte med inslag av citrus. I menyn finns det även fler teer som gästerna kan beställa, det finns bland annat fyra teer från Kina, tre från Indien, ett från Taiwan och Rooibos Bergamot från Sydafrika samt Hoijicha, Sakura green och Sencha Fuji - tre gröna teer från Japan,

La Tour serverar afternoon tea i Salongen varje lördag mellan klockan 12.00-15.00. För de gäster som önskar en egen sittning för afternoon tea så har restaurangen tre chambreséparèe som har plats för sällskap på 6-12 personer.

Restaurangchef Robert Rijns är nöjd med den nya te-menyn och berättar att de även tidigare serverat afternoon tea.–Vi har kört det sedan strax efter öppningen av restaurangen, vi öppnade i augusti 2021, så i oktober november den hösten började vi med afternoon tea. Den första var faktiskt en 6-rätters meny som var lite utspridd. Stilen som vi har haft har varit mer på den matiga biten, franska rätter och sen är det lite desserter av lite olika slag. Nu har vi finjusterat det lite och vi är väldigt stolta över den att göra något som är väldigt annorlunda. Men gott.

På frågan vad som är hans egna favorit på den nya menyn svarar han:–På just den här menyn är jag väldigt förtjust i quiche lorraine. Den har både den varma känslan, sälta och sötma. Den gör mig så glad och den kan jag äta varenda gång och även till frukost skulle jag välja den, säger han med ett leende.Pontus Group grundades 1999 av Pontus Frithiof och består idag av 12 verksamheter. De helägda verksamheterna är La Tour och Le Bar i DN-huset och Pontus Catering, Event & Arena, som även står för mat- och dryckesutbudet på Solvalla. Sedan våren 2015 driver Pontus Group flertalet restauranger tillsammans med restauratören Thomas Dahlstedt och hans koncern Nordrest: Pontus! i Sälen och en lodgebar på SkiStar Lodge Hundfjället, Pic Poc påAC Marriott Hotel Stockholm samt American Express Lounge, Mondo och La Girafe som öppnar på Stockholm-Arlanda Airport Terminal 5 under 2024. Dessutom öppnar La Girafe även i Uppsala och i Stockholm City 2025.


Text och foto: Annika Rådlund