Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Affärskrog och Årets resmål 2021 är utsedda

 
Årets Affärskrog  och Årets resmål 2021 är utseddaNicolai och Eva Tram från Knystaforsen tog emot utmärkelsen Årets resmål 2021 och Björn Frantzéns Brasserie Astoria är utsedd till Årets affarskrog 2021. Igår kväll delades priset Årets affärskrog och Årets resmål 2021 ut. I år går den prestigefyllda utmärkelsen till Björn Frantzéns nya restaurang Brasserie Astoria på Nybrogatan i Stockholm. Knystaforsen i Halland tilldelades utmärkelsen Årets Resmål, ett pris som ska lyfta unika krogupplevelser utanför storstadsområdena.

Sedan 1983 har priset Årets Affärskrog årligen delats ut till den restaurang i Sverige som bäst lämpar sig för affärssammankomster. De två senaste åren har utmärkelsen gått till nyöppnade restauranger i Stockholm – 2019 till restaurangen Symbios på Södermalm och 2020 till Tommy Myllymäkis då nyöppnade restaurang Aira på Biskopsudden. Även detta år står en nyöppnad restaurang som vinnare.

– Björn Frantzéns kanske största konstycke med Brasserie Astoria är att han har skapat en plats där alla känner sig välkomna. Det är också en prestation att leverera mat av så hög kvalitet till så många gäster, säger Göran Jonsson, krogredaktör på Dagens industri och ansvarig för juryarbetet inför Årets Affärskrog.

Björn Franzén tog för första gången hem priset år 2015, då med Bobergs Matsal i varuhuset NK i Stockholm. 2021 är det alltså andra gången han vinner, nu med Brasserie Astoria.

Astoria öppnade i den gamla biograflokalen på Nybrogatan i Stockholm i mars 2021, mitt under pandemin och hårt reglerad av de restriktioner som då gällde. Trots de förutsättningarna har Brasserie Astoria gått långt bättre än förväntat och har idag öppet från lunch till sen kväll, sju dagar i veckan, med hundratals gäster dagligen.

–Vi är otroligt glada att få ta emot denna fina utmärkelse. Det har vart ett tufft år och det var med en slags nervös förväntan vi öppnade Brasserie Astoria. Jag har aldrig drivit en sådan här stor restaurang tidigare men med hjälp att ett fantastiskt team, en jättefin lokal och en väldigt bra meny har vi skapat något vi är oerhört stolta över, säger Björn Frantzén.

Brasserie Astoria är en internationell restaurang där det serveras mat med smaker från Italien och Frankrike men även tolkningar av svenska klassiker. Menyn är ombytlig, men med flera  signaturätter, som Toast Astoria, steak frites och kökets tolkning av caesarsallad. Gästerna erbjuds en à la carte-meny på både lunch och middag, samt plat du jour som byts dagligen.

 
MOTIVERING:
Neonljusen är tända och röda mattan utrullad framför den gamla premiärbiografen. Här syns världsstjärnor, näringslivsprofiler och matglada gäster, som sig bör på en förstklassig affärskrog. Astoria har förvandlats till en matscen av sällan skådad elegans. Di Weekends utmärkelse Årets Affärskrog tilldelas Brasserie Astoria. 

 

Knystaforsen i Halland tilldelades utmärkelsen Årets Resmål, som för femte året i rad delas ut.

Utmärkelsen Årets Resmål har delats ut av Di Weekend sedan 2017 och instiftades för att främja och lyfta unika krogupplevelser utanför storstadsområdena. Priset gick förra året till Krakas Krog på Gotland och 2019 till en av Knystaforsens grannar i Halland, Stedsans in the woods.


–Det är helheten – naturen i skön förening med bruksmiljö och den rustika restauranginredningen som tillsammans med maten och drycken, gjorda på lokala råvaror, gör ett besök hos Knystaforsen helt unikt, säger Göran Jonsson, som även är ansvarig för juryarbetet inför Årets Resmål. Både priset Årets affärskrog och Årets resmål delas ut av Dagens industris magasin Di Weekend.

Knystaforsen är en restaurang lokaliserad i ett gammalt sågverk i Hallands äldsta brukssamhälle, Rydöbruk, med anor från 1742. Mitt i det lilla samhället gick en gång gränsen mellan Sverige och Danmark vilket även det bidrar till den genuina känslan som det danska ägarparet förmedlar till sina gäster. 

–Vi är så glada och tacksamma över att bli tilldelade denna prestigefyllda utmärkelse. Vi vill verkligen tacka alla de som har besökt oss under året. Vi ser inte Knystaforsen som ett ställe man bara kommer till för mat och vin, utan vi vill att det ska vara en upplevelse, ett minne för våra gäster. Vi vill alltid att det skall hända någonting nytt och det ska vara spännande att komma tillbaka, säger Eva Tram.


För Knystaforsen står naturen i fokus, där  lagas det mat öppen öppen eld på råvaror från i skogen som omger det gamla sågverket. Allt lagas med naturen som utgångpunkt och de sticker ut med sitt motto att även alla viner som serveras är svenskproducerade.

 

MOTIVERING
På en plats som är ett stycke svensk industrihistoria bjuds rätter från naturens eget skafferi, tillagade över öppen eld. Resultatet är en nynordisk måltidsupplevelse av högsta klass. Di Weekends utmärkelse Årets Resmål tilldelas Knystaforsen.


 

Av: Annika Rådlund Källa: Assefa Foto: Evelina Carborn