Uppsving för hotellbranschen
6 Apr 2022

Intäkterna ökar snabbt i takt med att hotellgästerna tilltar i volym, det visar nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via Benchmarking Alliance. Intäkter för hotell i Sverige, utanför Stockholms län, är nu under mars månad 2022 tillbaka på exakt samma nivå som under motsvarande månad 2019.
För svenska hotell som helhet var logiintäkterna 9 procent lägre än siffrorna i mars 2019. Motsvarande nivå för hotell belägna i Stockholms län var -22 procent.
- Det är ett glädjebesked. Trenden är tydligt positiv och efterlängtat efter en mycket lång period med svaga intäkter. Branschen kommer från en långvarig kris och är fortfarande mycket bräcklig, men just nu finns det skäl att blicka mot sommaren med hopp för ögonen, säger Stefan Westerberg, chefekonom Stockholms Handelskammare.
I Sverige var de totala logiintäkterna 1 473 miljoner kronor för mars 2022. Det kan jämföras med endast 545 miljoner kronor i mars 2021. Hotellen i Stockholm fick sammantaget in 497 miljoner kronor på logi, jämfört med 142 miljoner kronor i mars 2021. Det är en ökning med 250 procent. För hotell utanför Stockholms län uppgick logiintäkterna till 976 miljoner kronor under mars 2022, att jämföra med 403 miljoner kronor motsvarande månad i fjol.
- Stockholm ligger lite efter i återhämtningen. Det är en naturlig följd av begränsat internationellt resande, särskilt från mer långväga turister och affärsresenärer som utgör en viktig del i Stockholms turismnäring. Men utvecklingen går tydligt åt rätt håll. På längre sikt är det viktigt att utveckla Stockholm och Sverige som ett attraktivt turistmål. Det handlar bland annat om att satsa på fler och bättre flygförbindelser samt att utveckla Arlanda och Arlandas omkringliggande infrastruktur. Konkurrensen om de utländska turisterna är stenhård, säger Stefan Westerberg.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms handelskammare
6 Apr 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
24 kockar vidare till kvaltävlingen i Årets kock -22
"I år har nivån varit väldigt hög och det gjorde det svårare än på länge för oss i juryn"
-
Vinn fina priser i vår tävling
Tävlingen pågår i två dagar
-
Miss Li lanserar ekologisk och vegansk cava
"Min cava är precis som jag"
-
Vinnare i kategorin ”Healthy food”
"Den här vinsten gör oss riktigt stolta"
-
Anna Westerberg blir ny hotelldirektör för Yasuragi
"Jag ser fram emot att utveckla nya hälsotrender, gästerbjudandet och destinationen Yasuragi"
-
Restaurangskifte på Åhléns city
Pane Fresco flyttar ut
-
Tillfällig bar i Hornstull - byggd av pärlplattor
"Vi älskar att utforska det nya, från bryggtekniker och smaker till konst och kultur"