Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
31 Mar 2023
– Surströmmingsindustrin är en liten sektor med ett fåtal företag, men är bärare av ett svenskt kulturarv i framförallt Norrland. Bristen på strömming har oroat både industrin och konsumenterna, säger Lina Waara, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Surströmming produceras längs hela norrlandskusten i ett tätt samarbete med småskaligt kustnära fiske. Kraven på råvaran är mycket specifika då fisken ska ha rätt storlek, rätt fetthalt och den kräver varsam hantering för att inte få skador. Strömming fiskas framförallt på våren och på försommaren när vattnet är kallt. Sedan bearbetas den för att bli färdig till surströmmingspremiären i augusti.
Nya metoder och nya tankesättJordbruksverket har tillsammans med fiske- och surströmmingsindustrin tagit fram en färdplan för alternativ råvaruförsörjning när det råder brist på strömming i Bottenhavets grunda vikar. Bland annat har möjligheten att göra surströmming av råvara från andra fångstplatser diskuterats.
– Eftersom både industrin och surströmmingskonsumenterna ställer specifika krav på råvaran behöver företagen testa de alternativ som föreslagits i färdplanen. Först då kan vi se om slutprodukten håller den kvalitet som önskas, säger Kristina Mattsson, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
– Fiskets logistikkedja skulle också kunna ses över för att effektivisera fångsterna och landningarna för beredning. Och kanske går det även att använda andra arter än strömming för att producera surströmming, säger Lina Waara.
Förhoppningen är att idéerna i färdplanen ska kunna bidra till att lösa sektorns råvaruproblem.
Ett uppdrag inom livsmedelsstrateginAtt undersöka och sammanställa möjligheter för surströmmingsindustrins råvaruförsörjning är ett uppdrag som Jordbruksverket fått i livsmedelsstrategins handlingsplan.
–Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök.
Av: Annika Rådlund Källa: Jordbruksverket Foto: Mathias Darmell/Mostphotos
31 Mar 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"