Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Två restauranger är nominerade till arkitekturpriset Guldstolen

 
  • Restaurang Aira i Stockholm är en av två restauranger som är nominerade till Guldstolen. Foto: Lasse Olsson

    Restaurang Aira i Stockholm är en av två restauranger som är nominerade till Guldstolen. Foto: Lasse Olsson

  • Restaurang Vrå i Göteborg. Foto: Anders Bergstedt

    Restaurang Vrå i Göteborg. Foto: Anders Bergstedt

  • Restaurang Aira,  restaruang Vrå, Mälardalens högskola och Cyan Racing är årets fyra finalister i Guldstolen

    Restaurang Aira, restaruang Vrå, Mälardalens högskola och Cyan Racing är årets fyra finalister i Guldstolen

Föregående
Nästa
 
Restaurangerna Aira och Vrå, Mälardalens högskola och racingtillverkaren Cyan Racing  tävlar om Guldstolen 2020 i arkitekturgalan den 25 mars. 

Guldstolen är fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur. 
– Hantverket upplever en renässans, det märks i samtliga fyra nominerade inredningar. I Vrå och Aira spelar konsthantverket huvudrollen. I Mälardalens högskola och Cyan Racing pratar vi pincettprecision där specialsnickerierna i hög grad sätter tonen, säger juryns talesperson, arkitekturkritikern Mark Isitt.

– Restaurangbranschen går på knäna och högskolorna är tomma på studenter nu under coronapandemin. Jag hoppas att nomineringarna upplevs som en lyckospark! Guldstolen visar vikten av skickliga inredningsarkitekter som tar hand om de interiörer där människor lär sig, jobbar och njuter av livet, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Guldstolen har delats ut sedan 2005. Priset går till en nyligen färdig inredning som har högt konstnärligt och innovativt värde samt är funktionell och välgestaltad. Juryn för 2020 års pris består av, förutom Mark Isitt, arkitekt SIR/MSA Susann Wessely Gromark, konstnär Backa Carin Ivarsdotter och arkitekt SAR/MSA Mia Erlandsson.

Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.


De nominerade är:

Restaurang Aira, Stockholm

Inuti en serie rostiga och robusta byggnadskroppar på Djurgården har Jonas Bohlin, nestor i svensk inredningsarkitektur, skapat ”ett säreget universum” och ”en hisnande rymdresa”, som juryn skriver i sin motivering. Den rosar detaljarbetet i kombination med en stark helhetsverkan, som också uppfyller högt ställda funktionskrav.

Inredningsarkitekt: Jonas Bohlin. Beställare: Kvalitena


Restaurang Vrå, Göteborg
Vrå är inrymt i det gamla posthuset, numera hotell. Inredningsarkitekturen anpassar sig fint till den befintliga kulturmiljön, samtidigt som den andas kompromisslöshet i och med att ett fåtal formelement går igen och definierar hela inredningen. Ur juryns motivering: ”Nytt och gammalt, experiment och tradition, svenskt och japanskt i total harmoni.”
Inredningsarkitekt: Semrén & Månsson. Beställare: Strawberry PropertiesCyan Racing, Mölndal

Racingföretagets huvudkontor, med verkstad och laboratorium, har fått en inredning som speglar dess verksamhet. Ur jurymotiveringen: ”I 300 kilometer i timmen får inget gå fel; en teknisk briljans och stringens som avspeglas i vartenda materialmöte, vartenda möbelval, i vartenda vitt konferensrum och vartenda svart simulatorutrymme”.

Inredningsarkitekt: Liljewall. Beställare: Cyan Racing


Mälardalens högskola, Eskilstuna
Inredningsarkitekten har haft det kniviga uppdraget att inrymma en högeffektiv skolmiljö i två byggnader från olika sekel. Lösningen blev färg, rött och grönt i bulliga möbler och specialsnickerier. ”Färgerna exploderar i all sin fyrverkeriprakt i de ljusa atrierna, där omsorgsfullt placerade umgängesytor fyller rymden med röster och rörelse”, skriver juryn.

Inredningsarkitekt: AIX arkitekter. Beställare: Mälardalens högskola
Källa: Sveriges Arkitekter