Tintin Larsson vann SM i Unga Bagare
29 Mar 2017
Under fem
intensiva timmar skapade finalisterna kreativa bakverk i vackra
former med nya smakkombinationer. Slutligen tog Tintin Larsson, som
arbetar på Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm, hem den ärofyllda
titeln.
Tintin utmärktesig med stor hantverksskicklighet, strukturerat arbete och en detaljnivå utöverdet vanliga.Tintins tema; musik syntes tydligt iskådebrödet som tog juryn med storm. Även wienerbröden utmärkte sig särskilt bland Tintins bakverk.
Juryns motivering löd: ”Med ett imponerande strukturerat arbete och otroligt engagemangskapades vackert utformade bakverk. Årets vinnare har utvecklat en hög hantverksskicklighet och kombinerar detta med ett alltigenom genomarbetat utförande. Dagens insats utlovar en framtid i dur!”
– Äntligen får jag revansch på förra årets andraplats! Jag är stolt, överrumplad och lite trött. Visst har jag tränat mycket, men det är ingen garanti för att vinna. Allt ska klaffa under några stressiga timmar. Men som tur var gjorde det det idag. Mitt tema i finalen var musik – jag har själv gått i musikskola och spelar flera instrument. Så valet var enkelt. Mina största utmaningar inför finalen var wienerbröden och inte minst skådebrödet, som jag hade problem med när jag övade. Men idag har jag bevisat att övning ger färdighet,säger Tintin Larsson, efter tävlingen.
Finalisterna hade fem timmar på sig att skapa fantasifulla och nytänkande bakverk i femkategorier: matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Fem jurymedlemmar bedömde bakverken efter smak, form, färg, kreativitet och teknik. Juryordförande var konditormästare Peter Halldén. SM Unga Bagare arrangerades under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapenoch Årets Bagare. I årets upplaga experimenterade finalisterna mer än någonsin. Matiga wienerbröd med bland annat färskost, tomat och basilika var något som utmärkte sig. Ett nytänkande där smakkombinationerna samspelade väl med varandra.
– Årets tävling har varit ett smakprov av framtiden. Underbara smaker, kreativa former och ett hantverk på högsta nivå visar att det ser ljust ut för kommande generation bagare, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sverige bagare & konditorer.
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer
Tintin utmärktesig med stor hantverksskicklighet, strukturerat arbete och en detaljnivå utöverdet vanliga.Tintins tema; musik syntes tydligt iskådebrödet som tog juryn med storm. Även wienerbröden utmärkte sig särskilt bland Tintins bakverk.
Juryns motivering löd: ”Med ett imponerande strukturerat arbete och otroligt engagemangskapades vackert utformade bakverk. Årets vinnare har utvecklat en hög hantverksskicklighet och kombinerar detta med ett alltigenom genomarbetat utförande. Dagens insats utlovar en framtid i dur!”
– Äntligen får jag revansch på förra årets andraplats! Jag är stolt, överrumplad och lite trött. Visst har jag tränat mycket, men det är ingen garanti för att vinna. Allt ska klaffa under några stressiga timmar. Men som tur var gjorde det det idag. Mitt tema i finalen var musik – jag har själv gått i musikskola och spelar flera instrument. Så valet var enkelt. Mina största utmaningar inför finalen var wienerbröden och inte minst skådebrödet, som jag hade problem med när jag övade. Men idag har jag bevisat att övning ger färdighet,säger Tintin Larsson, efter tävlingen.
Finalisterna hade fem timmar på sig att skapa fantasifulla och nytänkande bakverk i femkategorier: matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Fem jurymedlemmar bedömde bakverken efter smak, form, färg, kreativitet och teknik. Juryordförande var konditormästare Peter Halldén. SM Unga Bagare arrangerades under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapenoch Årets Bagare. I årets upplaga experimenterade finalisterna mer än någonsin. Matiga wienerbröd med bland annat färskost, tomat och basilika var något som utmärkte sig. Ett nytänkande där smakkombinationerna samspelade väl med varandra.
– Årets tävling har varit ett smakprov av framtiden. Underbara smaker, kreativa former och ett hantverk på högsta nivå visar att det ser ljust ut för kommande generation bagare, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sverige bagare & konditorer.
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer
29 Mar 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok