Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tintin Larsson vann SM i Unga Bagare

 
  • Tintin Larsson från Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm vann SM Unga Bagare

    Tintin Larsson från Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm vann SM Unga Bagare

  • Tintin Larssons tema i finalen var Musik.

    Tintin Larssons tema i finalen var Musik.

Föregående
Nästa
 
Idag, den 29 mars, gjorde tio  unga bagare upp om vem som är Sveriges bästa bagare under 23 år i tävlingen SM Unga Bagare som avgjordes under SM-veckan i Göteborg. 

Under fem intensiva timmar skapade finalisterna kreativa bakverk i vackra former med nya smakkombinationer. Slutligen tog Tintin Larsson, som arbetar på Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm, hem den ärofyllda titeln. 

Tintin utmärktesig med stor hantverksskicklighet, strukturerat arbete och en detaljnivå utöverdet vanliga.Tintins tema; musik syntes tydligt iskådebrödet som tog juryn med storm. Även wienerbröden utmärkte sig särskilt bland Tintins bakverk.

Juryns motivering löd: ”Med ett imponerande strukturerat arbete och otroligt engagemangskapades vackert utformade bakverk. Årets vinnare har utvecklat en hög hantverksskicklighet och kombinerar detta med ett alltigenom genomarbetat utförande. Dagens insats utlovar en framtid i dur!”

– Äntligen får jag revansch på förra årets andraplats!  Jag är stolt, överrumplad och lite trött. Visst har jag tränat mycket, men det är ingen garanti för att vinna. Allt ska klaffa under några stressiga timmar. Men som tur var gjorde det det idag. Mitt tema i finalen var musik – jag har själv gått i musikskola och spelar flera instrument. Så valet var enkelt. Mina största utmaningar inför finalen var wienerbröden och inte minst skådebrödet, som jag hade problem med när jag övade. Men idag har jag bevisat att övning ger färdighet,säger Tintin Larsson, efter tävlingen.

Finalisterna hade fem timmar på sig att skapa fantasifulla och nytänkande bakverk i femkategorier: matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Fem jurymedlemmar bedömde bakverken efter smak, form, färg, kreativitet och teknik. Juryordförande  var konditormästare Peter Halldén. SM Unga Bagare arrangerades under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapenoch Årets Bagare. I årets upplaga experimenterade finalisterna mer än någonsin. Matiga wienerbröd med bland annat färskost, tomat och basilika var något som utmärkte sig. Ett nytänkande där smakkombinationerna samspelade väl med varandra.

– Årets tävling har varit ett smakprov av framtiden. Underbara smaker, kreativa former och ett hantverk på högsta nivå visar att det ser ljust ut för kommande generation bagare, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sverige bagare & konditorer.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år. 


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer