Tareq Taylor släpper bok om sin matresa till Jerusalem
15 Apr 2021

Boken
innehåller cirka 50 recept med den godaste maten från Mellanöstern – klassisk
hummus, fyllda filodegsrullar, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan
makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.
Boken följer i spåren av tittarsuccén "Tareq Taylors matresa" (SVT) där Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.
Boken följer i spåren av tittarsuccén "Tareq Taylors matresa" (SVT) där Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.
Utdrag från boken:
Att återvända till pappas, Seif Daoudis, hemstad Jerusalem och åka runt i Palestina och Israel tillsammans med honom och min lillebror Zafer är en otroligt stark upplevelse på flera plan. Vi kommer varandra nära på ett sätt som man bara gör när man umgås en hel vecka i sträck. I Jerusalems gränder går min pappa runt och hälsar på alla som om han var Elvis eller någon annan kändis och här finns den mat som han lagade när jag var liten. Hans steg blir lättare och han rör sig i gamla stan som om han åter var den där tonåringen som reste till Sverige som 17-åring under tidigt 1960-tal för att tjäna pengar åt sina föräldrar.
Resan är så mycket mer än den matresa jag hade väntat mig. Visst äter vi oss genom alla städer och byar vi passerar, lagar mat tillsammans med varandra och samlas till middagar med släkten, men även om alla vi träffar lagar eller äter mat och jag dessutom frossar i varorna på marknaderna vi besöker, så är maten bara kittet. Palestina berör mig i mitt innersta. På plats i landet blir det tydligt hur viktig del av mitt ursprung det är, samtidigt som upplevelsen blir något större.
Boken Tareq Taylors matresa – med rätter från Jerusalem och min familj kommer ut den 24 maj.
Om Tareq Taylor
Tareq Taylor är en av Sveriges mest namnkunniga och framstående kockar. Känd bland annat från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider, Go'kväll och Lyckomaten (alla SVT). Han vann Kockarnas kamp (TV4) 2017 efter en bejublad insats och fick samma år utmärkelsen Bästa Malmöambassadör. I ett par år har han också lagat maten i Stjärnorna på slottet (SVT). Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker, håller ofta föreläsningar runtom i landet och driver restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg (tillsammans med Paul Svensson).
Av: Annika Rådlund
15 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellet öppnar ett glassrum
"Det är ett nytänkande koncept"
-
Mathias Dahlgren öppnar ny restaurang på Grand Hôtel
"Det ger oss möjligheten att erbjuda en ny unik matupplevelse som jag drömt om att få sjösätta"
-
Nordic Choice Hotels miljardsatsar i Helsingfors
Bygger nytt, renoverar och uppgraderar
-
Svenska hotellpriser lockar utländska besökare
”Hälften av alla bokningar i februari gjordes via agenter från utlandet"
-
Fyra slott och fästningar blir en del av Nordic Choice Hotels
"För oss är det ett viktigt strategiskt val"
-
Kosta Boda Art Hotel arrangerar Kosta Vin- & Matfestival
"Detta är första gången vi håller en festival liknande detta"
-
Malmö Öl- & Whiskyfestival arrangeras i helgen
Nytt för i år är att...