Recept: Spenatpaj på kikärter och Chiafrökräm med kokos och bär
9 Apr 2021
Professor Stig Bengmark har forskat i över 60 år forskat om nutritionens betydelse för ohälsa, och under de senaste 30 åren har Stig fördjupat sin forskning inflammationens betydelse och tarmflorans roll vid uppkomst av ohälsa.
I receptboken finns 75 recept för flera generationers hälsa: soppor, matiga sallader och många fräscha gröna rätter för vardag, fest och buffé. Läckra bröd utan gluten, smakrika tillbehör som gör det lätt att variera vardagens måltider samt fisk- och kötträtter helt enligt Välj hälsas principer. Och givetvis några naturligt söta desserter att bjuda på efter maten allt för en festligare, nyttigare tillvaro.
Spenatpaj på kikärter
En paj med rik fyllning av grönsaker i äggstanning. Önskas en helt slät paj, lägg grönsaksblandningen i matberedaren och mixa den slät innan den blandas ner i äggstanningen och skalet fylls. Servera gärna pajen ljummen med festligt finfördelade färska grönsaker och Pepparrotsröra med vitlök och citron.
Till 4 – 6 personer
Deg
1 burk kokta kikärter, ca 400 g
1 dl havregryn
½ dl kokosolja
½ tsk joderat salt
kokosolja till formen
Fyllning
250 g färsk bladspenat
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk kokosolja
joderat salt och peppar
Äggstanning
3 ekologiska ägg
1 dl kokosgrädde
2 dl kokosmjölk
1 tsk joderat salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med degen. Blanda kikärter, havregryn, kokosolja och salt till en deg i matberedare. Tryck ut degen i botten och på hela kanterna av en smord pajform med ca 24 cm i diameter.
Nagga tätt i botten med en gaffel och tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Finhacka spenaten. Ansa, skölj och finhacka purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt i en skål. Salta och peppra. Du kan välja om du vill mixa fyllningen slät eller inte.
Vispa ihop ägg, kokosgrädde och kokosmjölk. Salta och peppra. Blanda ner spenat- och lökhacket.
Fyll pajskalet och ställ i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.
Servera och njut!
.......................................................................................
Chiafrökräm med kokos och bär
Chiafrön är proppfulla av protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Krämen toppar vi med våra favoritbär!
Till 4 personer
4 msk chiafrön
400 ml kokosmjölk
1 dl sojayoghurt
¾ dl riven kokos
½ tsk vaniljpulver
½ msk akaciahonung
1 krm joderat salt
250 g blandade bär, färska eller frysta
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser utom bären i en skål och ställ i kylskåpet över natten. Blanda bären nästa dag och mosa dem eventuellt något. Servera chiafrökrämen toppad med bärblandningen i coupeglas eller små skålar.
Av: Annika Rådlund Källa: Stig Bengmark
9 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
![](https://boa.docu.info/dyn/eip/edit/staticpage/00/14/73/hr.jpg)
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
O’Learys öppnar restaurang i nybyggda Racehall Stockholm
Gokartbana, restaurang och möjligheter för konferens och event
-
Gastronomiska upplevelser viktigast för svenska turister
"Det är i linje med en trend vi sett"
-
Bicky Chakraborty väljs in i Swedish Tennis Hall of Fame
"Det är en stor ära för vår familj"
-
Liseberg bygger upp Oceana igen
Så ser planerna ut för återuppbyggnaden av Oceana:
-
Astrid Lindgrens Vimmerby köper Oxgården
"Nu är det dags för någon annan att ta över"
-
Idag byter arenan namn till Strawberry Arena
"Det är just därför vi ser vårt samarbete med arenan som en perfekt match"
-
Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatser
"I början av säsongen var jag lite orolig men nu har det vänt"