Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept inför Gin & Tonic-dagen 9 april

 
  • Rigati alla Gin med sotad citron.

    Rigati alla Gin med sotad citron.

  • Gin & Tonic med sotad citron och basilika.

    Gin & Tonic med sotad citron och basilika.

Föregående
Nästa
 
Fredag 9:e april är det internationella Gin & Tonic-dagen och inför den dagen har cocktailentusiasten och pastaälskaren Gabriella Skog tagit fram recept på en Rigati alla Gin, och en cocktail gjord på Gordon’ Sicilian Lemon att matcha med.

–Jag älskar att testa nya smaker och det roliga med det är projektet var att kombinera ginens kryddighet med traditionella italienska smaker som tomat och basilika. Detta är ett väldigt enkelt recept som alla kan göra, precis som G&T:n, och det smakar gudomligt,säger GabriellaSkog, Nordisk matkreatör.


Rigati alla Gin med sotad citron
Cirka 4 portioner

Ingredienser:
Olivolja
400 g pasta Rigati
1 ekologisk citron
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes
200 g tomatpuré (en tub)
1 dl Gordon´s Sicilian Lemon Distilled Gin
2 dl grädde
25 g smör
Salt, peppar, socker
100 g Parmesan
Färsk basilika

Gör så här:  

1.       Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör din andra förberedelser.

2.       Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.

3.       Riv parmesan och ställ åt sidan.

4.       Finhacka all lök. Värm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tillsätt schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sedan även vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.

5.       Tillsätt hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.

6.       Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om.

7.       Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningnen. När pastan är al dente: Tillsätt ca ½ till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta ned i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt ¾ av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.

8.       Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk pasilika och lite ringlad olivolja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Gin & Tonic med sotad citron och basilika
1 drink

Ingredienser:

2 cl Gordon´s Sicilian Lemon Distilled Gin
5 cl Tonic
1 ekologisk citron
Färsk basilika
Is

Gör så här:    

1.       Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.

(Alternativt använd halvan som blev över från pastareceptet)

2.       Tillsätt 2 cl gin till ett glas. Lägg en sked i glaset och häll tonic längst med skedskaftet, ned i glaset. Detta görs för att behålla kolsyran i tonicen. Ta sedan ur skeden.

3.       Skär av den yttersta sotade skivan på citronen, spara till garnityr. Pressa sedan ned citronsaft från resterande halvan ned i glaset. Tillsätt sedan isen.

4.       Klappa ett par baisilikablad försiktigt mellan handflatorna, detta är för att få fram aromer. Tillsätt dem i glaset och rör runt med en sked. Garnera drinken med ytterligare något basilikablad samt den sotade citronskivan.