Recept inför Gin & Tonic-dagen 9 april
6 Apr 2021
–Jag älskar att testa nya smaker och det roliga med det är projektet var att kombinera ginens kryddighet med traditionella italienska smaker som tomat och basilika. Detta är ett väldigt enkelt recept som alla kan göra, precis som G&T:n, och det smakar gudomligt,säger GabriellaSkog, Nordisk matkreatör.
Rigati alla Gin med sotad citron
Cirka 4 portioner
Ingredienser:
Olivolja
400 g pasta Rigati
1 ekologisk citron
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes
200 g tomatpuré (en tub)
1 dl Gordon´s Sicilian Lemon Distilled Gin
2 dl grädde
25 g smör
Salt, peppar, socker
100 g Parmesan
Färsk basilika
Gör så här:
1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör din andra förberedelser.
2. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.
3. Riv parmesan och ställ åt sidan.
4. Finhacka all lök. Värm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tillsätt schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sedan även vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.
5. Tillsätt hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.
6. Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om.
7. Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningnen. När pastan är al dente: Tillsätt ca ½ till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta ned i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt ¾ av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.
8. Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk pasilika och lite ringlad olivolja.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör din andra förberedelser.
2. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.
3. Riv parmesan och ställ åt sidan.
4. Finhacka all lök. Värm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tillsätt schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sedan även vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.
5. Tillsätt hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.
6. Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om.
7. Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningnen. När pastan är al dente: Tillsätt ca ½ till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta ned i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt ¾ av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.
8. Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk pasilika och lite ringlad olivolja.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Gin & Tonic med sotad citron och basilika
1 drink
Ingredienser:
2 cl Gordon´s Sicilian Lemon Distilled Gin
5 cl Tonic
1 ekologisk citron
Färsk basilika
Is
2 cl Gordon´s Sicilian Lemon Distilled Gin
5 cl Tonic
1 ekologisk citron
Färsk basilika
Is
Gör så här:
1. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.
(Alternativt använd halvan som blev över från pastareceptet)
2. Tillsätt 2 cl gin till ett glas. Lägg en sked i glaset och häll tonic längst med skedskaftet, ned i glaset. Detta görs för att behålla kolsyran i tonicen. Ta sedan ur skeden.
3. Skär av den yttersta sotade skivan på citronen, spara till garnityr. Pressa sedan ned citronsaft från resterande halvan ned i glaset. Tillsätt sedan isen.
4. Klappa ett par baisilikablad försiktigt mellan handflatorna, detta är för att få fram aromer. Tillsätt dem i glaset och rör runt med en sked. Garnera drinken med ytterligare något basilikablad samt den sotade citronskivan.
1. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.
(Alternativt använd halvan som blev över från pastareceptet)
2. Tillsätt 2 cl gin till ett glas. Lägg en sked i glaset och häll tonic längst med skedskaftet, ned i glaset. Detta görs för att behålla kolsyran i tonicen. Ta sedan ur skeden.
3. Skär av den yttersta sotade skivan på citronen, spara till garnityr. Pressa sedan ned citronsaft från resterande halvan ned i glaset. Tillsätt sedan isen.
4. Klappa ett par baisilikablad försiktigt mellan handflatorna, detta är för att få fram aromer. Tillsätt dem i glaset och rör runt med en sked. Garnera drinken med ytterligare något basilikablad samt den sotade citronskivan.
6 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok