Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Taket för allmänna sammankomster sänks till 8 personer

 
Taket för allmänna sammankomster sänks till 8 personerDet meddelades också att man tar bort undantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen – det så kallade trubadurundantaget som gällt för teatrar och sportanläggningar med sittande publik. Gränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sänks till 8 personer, nytt besked från den blixtinkallade pressträffen idag. 

Stefan Löfven (S) öppnade presskonferensen med att säga:

– Jag förstår att många är trötta på den här situationen och att man tycker att det är sorgligt att inte kunna träffa sina nära och kära. Men coronan tar inte hänsyn till våra känslor. Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt för att stoppa smittspridningen.
En promemoria med förslag som innebär att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare har idag skickats ut på remiss.

Taket med max 8 personer på allamänna sammankomster och offentliga tillställningar kommer att gälla från och med den 24 november, men det kan förlängas.

Förslaget i promemorian innebär att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Det tidigare undantaget för sådana sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort. Detta ligger i linje med det förslag som tidigare presenterats om stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00. Det handlar om att komma åt smittspridning på barer och restauranger som enligt Folkhälsomyndigheten är riskmiljöer för smittspridning.

– Den här åtgärden saknar motstycke i modern tid, säger statsminister Stefan Löfven.

– Dagens besked, om förslag på markant sänkt deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och att undantaget för serveringsställen tas bort, är en tydlig signal till hela samhället om vad som bör gälla framöver. Det kommer att bli en prövande period. Situationen kräver stora uppoffringar av var och en av oss, och av samhället som helhet. Men gör vi gemensamma uppoffringar så räddar vi liv, säger inrikesminister Mikael Damberg.




Av: Annika Rådlund Foto: Getty Images