Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stor efterfrågan på ett grönare julbord

 
Stor efterfrågan på ett grönare julbordJulskinka och sill i topp - men vi vill även ha mer vegetariskt. Enligt en kundundersökning gjord av Linas Matkasse finns det en stor efterfrågan på fler vegetariska alternativ på julbordet. Samtidigt ligger klassiker som julskinka och sill i topp när julbordsfavoriterna listas.

Föga förvånande har julskinka, sill och Janssons frestelse fortfarande en stark ställning på julborden, enligt en undersökning som genomförts av Linas Matkasse. Laxen missar topp tre med en hårsmån och därefter kniper köttbullarna femteplatsen.

Trots att de vegetariska alternativen lyser med sin frånvaro i toppskiktet över julfavoriterna uppger närmare hälften att antalet vegetariska alternativ har ökat på deras julbord de senaste åren. Samtidigt vill hela 60 procent se fler vegetariska alternativ på julbordet.

Enligt Livsmedelsverket slänger vi årligen ungefär 19 kilo ätbar mat per person, dessutom hälls ungefär 26 kilo mat och dryck bort i slasken. Bland annat är det ett resultat av att vi köper för mycket mat. I och med att livsmedelsproduktion bland annat orsakar växthusgaser blir matsvinn kostsamt för miljön.

I undersökningen från Linas Matkasse uppger närmare 30 procent att de upplever att det blir mer matsvinn under julhelgen jämfört med vad det blir under en vanlig vecka. En av fyra, eller 25 procent, uppger att de kommer att handla mindre mat till årets julbord än vad de gjort tidigare år. Av dessa svarar drygt 20 procent att det är på grund av att de vill minska matsvinnet. 

Julbordsfavoriterna:
Julskinka
Sill
Janssons frestelse
Lax
Köttbullar

Antal svarande i undersökningen: 506 personer
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Linas matkasse