Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sofia B. Olsson belönas med Karin Franssons mentorpris 2023

 
Sofia B. Olsson belönas med Karin Franssons mentorpris 2023Sofia B. Olsson från Clarion Hotel Post och VRÅ belönas med Karin Franssons mentorpris 2023 Sofia B. Olsson har tilldelas Karin Franssons mentorpris för sitt enastående bidrag till att lyfta unga kvinnliga talanger inom kockyrket. Sofia var med och startade Restaurang VRÅ som hon driver i regi av Clarion Hotel Post redan när hotellet öppnade 2012 och har engagerat sig i att lyfta branschen under flera år.

Sofia har tidigare mottagit flera prestigefyllda utmärkelser, såsom Tore Wretmans guldmedalj för den svenska kokkonsten 2021, Stella Mentor för sitt ledarskap och sitt stöd till unga kvinnliga kockar 2019, Årets hållbara innovatör för att ha introducerat de japanska jätteostronen i Sverige 2018 och hon har även deltagit i flera forskningsprojekt i samarbete med Göteborgs Universitet och SWEMARC för att utveckla hållbart vattenbruk.

Under 2018 deltog hon i TV-programmet Kockarnas Kamp på TV4 och har 2019-2023 som enda Göteborgare blivit nominerad av sina branschkollegor i kategorin Kockarnas Kock samt Årets Förebild av Svenska Gastronomipriset.

Karin Franssons mentorpris 
Priset Karin Franssons mentorpris , som instiftades år 2012, syftar till att belöna mentorer som har haft en betydande inverkan på utvecklingen och uppmuntrande av kvinnliga kockar. 
 
Sofia har under sin karriär etablerat sig som en förebild i restaurangbranschen. Ofta hyllas hon för sitt engagemang i att uppmuntra och lyfta kvinnliga kockar. Bland annat i hennes kök på VRÅ och den ideella föreningen 'Framtidens Krogkultur - För en jämställd och attraktiv bransch'. Det initiativet startade genom projektet VRÅxREFRAMING på Clarion Hotel Post tillsammans med kvinnliga kockar i ledande positioner från hela Sverige i februari 2022. Detta har gjort att man ofta ser Sofia på Göteborgs & Sveriges gastronomiska scen.

– Att få ta emot Karin Franssons mentorpris är en stor ära och motivation i att fortsätta arbetet med att utveckla restaurangbranschen till en jämställd och inkluderande bransch där alla trivs, inte minst unga kvinnliga kockar. Jag ser fram emot att fortsätta hylla och peppa dessa fantastiska unga talanger inom vårt yrke, säger Sofia B. Olsson.


VRÅ drivs ur ett hållbart helhetsperspektiv och i fokus står västkustens fisk och skaldjur, samt grönsaker från den egna ekologiska takodlingen. På restaurangen kombinerar man japanska tekniker och smaksättningar. Vinlistan består av mindre hantverksproducenter, sake och egna alkoholfria drycker som görs i säsong på plats. VRÅ har flertal gånger blivit utsedd till en av Sveriges bästa restauranger.

– Vi vill önska stort grattis och är otroligt stolta kollegor till Sofia som går före och visar vägen! Det är en otroligt stor inspiration att få möjlighet att jobba med människor som hon, som verkligen brinner för sitt yrke, sina kollegor och hållbarhet i alla led inom branschen, säger Carina W Albertsson, Hotel Manager på Clarion Hotel® Post.

Karin Franssons mentorpris återspeglar hennes betydelsefulla inverkan och hennes ovärderliga bidrag till den svenska kulinariska scenen.Av: Annika Rådlund