Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst

 
  • Med Samsung Food går det att utforska recept, ha en AI-förbättrad måltidsplanering, ett uppkopplat kök, följa receptskapare och dela recept i sociala medier.

    Med Samsung Food går det att utforska recept, ha en AI-förbättrad måltidsplanering, ett uppkopplat kök, följa receptskapare och dela recept i sociala medier.

  • Genom sociala medier kan användare dela sina favoriträtter med omgivningen, skapa och publicera sina egna recept och följa deras favoritmatprofiler.

    Genom sociala medier kan användare dela sina favoriträtter med omgivningen, skapa och publicera sina egna recept och följa deras favoritmatprofiler.

  • Rikard Fornbäck, Training and Communication specialist CE HA Product Management på Samsung Electronics i Norden.

    Rikard Fornbäck, Training and Communication specialist CE HA Product Management på Samsung Electronics i Norden.

Föregående
Nästa
 
Samsung Electronics har nu lanserat Samsung Food, en ny AI-driven mat- och receptplattform.  Appen ska hjälpa användare att upptäcka nya rätter och skapa skräddarsydda måltidsplaner

Samsung Food släpps på åtta språk i 104 länder runt om i världen, och kommer att erbjuda allt-i-ett matlagningsupplevelser med mer än 160 000 tillgängliga recept.

Tjänsten Samsung Food kommer också hjälpa användarna att styra över sina köksapparater, guida användare genom recept och låta dem dela sina favoritrecept genom sociala medier. Dessutom kan kockar, matentusiaster och andra receptmakare ansluta sig där och få följare som är intresserade av just deras recept.


Samsung Food bygger på Samsungs breda utbud av hushållsapparater och mattjänster, genom AI-teknik och big data som används för att erbjuda möjligheter utöver det vanliga. Det blir därmed en matplattform som kan anpassas efter användarens behov och livsstil. För att åstadkomma detta hämtar Samsung Food data från den omfattande databasen Whisk, en receptapp som använder sig av Food AI-teknik och som förvärvades av Samsung 2019.

–Maten vi njuter av och sättet som vi lagar den på är en central del av vårt dagliga liv, och vi alla uppskattar att laga mat och äta tillsammans. Genom att koppla samman digitala och mobila enheter ur Samsungs ekosystem får användare hjälp med allt från att skriva inköpslista till att tillaga maträtter. Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse som användarna har direkt tillgång till via deras enheter, säger Chanwoo Park, Executive Vice President och chef för Service Biz Group för Digital Appliance Business på Samsung Elektronik. 

Samsung Foods stora utbud av funktioner stödjer användarna varje steg på vägen under måltidsplaneringen och tillagningsprocessen, och sträcker sig över fyra nyckelområden: upptäcka nya personaliserade recept, skräddarsydd måltidsplanering, uppkopplad matlagning och sociala medier.


Spara och hitta recept
Användare kan även spara recept i sin personliga digitala receptmapp. Appen analyserar recept, standardiserar deras format och organiserar dem för att skapa inköpslistor baserat på deras ingredienser. Utöver mobila enheter kan användare även få tillgång till Samsung Food-tjänsten genom sina Family Hub-kylskåp. Genom Family Hub ger Samsung Food rekommendationer på recept som baseras på en lista över tillgängliga matvaror som hanteras av användaren.[1]

Samsung Food kommer också med en Personalize Recipe-funktion, vilket gör det möjligt för appens Food AI att direkt ändra ett sparat recept för att bättre återspegla användarnas kostvanor – genom att exempelvis konvertera ett recept till en vegansk eller vegetarisk version, göra ett recept mer näringsmässigt balanserat eller inkludera tillgängliga ingredienser. Användare kommer till och med att kunna skapa fusion food, såsom en koreansk version av en italiensk rätt, och justera tillagningstiden eller svårighetsgrad för ett recept.

Näringsinnehåll av ingredienser
För att skapa individuella dagliga måltidsplaner för användare genererar appen AI-skapade rekommendationer som baseras på kostpreferenser samt favoritkök, och låter användare lägga till dem i sin måltidsplanerare. Näringsinnehåll av ingredienser är tillgängliga när som helst, och användare kan lägga till varor till sin Samsung Food-inköpslista.

Kan även styra köksapparaterna

Användare kan via appen ställa in timers, förvärma ugnen och skicka receptens tillagningsinställningar direkt till köksapparater genom en steg-för-steg guide, allt från sina bärbara enheter. Genom att inleda med Bespoke-ugnen planerar Samsung Electronics att ansluta ett flertal apparater – inklusive Bespoke induktionsserie och Bespoke mikrovågsugnar – till Samsung Food i slutet av året för att utöka bekvämligheten för användare i köket.


För att skapa individuella dagliga måltidsplaner för användare genererar appen AI-skapade rekommendationer som baseras på kostpreferenser samt favoritkök, och låter användare lägga till dem i sin måltidsplanerare. Näringsinnehåll av ingredienser är tillgängliga när som helst, och användare kan lägga till varor till sin Samsung Food-inköpslista.
Med uppkopplad matlagning, låter Samsung Food-anslutning användare ställa in timers, förvärma ugnen och skicka receptens tillagningsinställningar direkt till köksapparater genom en steg-för-steg guide, allt från sina bärbara enheter. Genom att inleda med Bespoke-ugnen planerar Samsung Electronics att ansluta ett flertal apparater – inklusive Bespoke induktionsserie och Bespoke mikrovågsugnar – till Samsung Food i slutet av året för att utöka bekvämligheten för användare i köket.

Genom sociala medier kan användare dela sina favoriträtter med omgivningen, skapa och publicera sina egna recept och följa deras favoritmatprofiler.Tre frågor till Rikard Fornbäck som är Training and Communication specialist CE HA Product Management på Samsung Electronics i Norden:

 

Vilka är målgruppen för appen?  
– Oavsett om man är nybörjare i köket eller hemmaproffs erbjuder Samsung Food en skräddarsydd matupplevelse för alla smaklökar. Appen är en inspirationskälla som gör det enkelt att hitta nya recept, utveckla sin matlagning, spara favoritrecept samt dela med sig av egna recept på ett snabbt och effektivt sätt. Syftet är att göra planeringen och matlagningen i vardagen något enklare och roligare för våra användare. Med hjälp av appen kan de bland annat planera måltider med veckomatsedlar utifrån matpreferenser och tid. 


Man kan följa olika matprofiler i appen, kan de som anser sig vara matprofiler ansluta sig själva?   
– Samsung Food är öppen för alla vilket gör det möjligt för vem som helst att ansluta sig till plattformen genom att registrera en profil. Det går också att koppla övriga sociala medier-konton för att dela sin matlagning och personliga recept därifrån direkt till Samsung Food. Här kan matentusiaster inspirera varandra med sin matlagning. 

Finns det även en svensk version eller är det engelska som lanseras i Sverige? Kommer det i så fall att komma en svensk version längre fram och i så fall när?    
– Det är en engelsk version som har lanserats i Sverige och en svensk version är inte bekräftad i dagsläget.

 

Kommande funktioner för Samsung Food
Vision AI-teknologi, som införs 2024, kommer göra det möjligt för Samsung Food att känna igen ingredienser och måltider som fotograferas genom kameran och ge information om dem, inklusive näringsinformation. Genom att analysera livsmedel kan appen rekommendera de bästa recepten att använda dem med, spara dessa recept i användarens samling och lägga till de nödvändiga ingredienserna till en inköpslista, allt med några få tryck.
Av: Annika Rådlund Foto: Samsung Electronics