Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så dyr blir inflationspizzan

 
  • Pizzapriset beräknas öka från 120 kr till 150 kr.

    Pizzapriset beräknas öka från 120 kr till 150 kr.

  • Stefan Westerberg Stockholms Handelskammare.

    Stefan Westerberg Stockholms Handelskammare.

Föregående
Nästa
 
Inflationen gör att pizzerian på hörnet kommer att höja priset på sina pizzor. Priset på en vanlig Vesuvio kan snart kan öka i pris från 120 kronor till runt 150 kronor.

–Allt har blivit dyrare för pizzerian, inte minst el till ugnen och ingredienserna, och det är utgifter som restaurangen inte kommer undan. För att klara ekonomin och kunna betala räkningarna måste bagaren antingen höja priserna eller sänka lönekostnaderna alternativt hitta helt nya intäktskällor, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

När Stockholms Handelskammare räknar på en vanlig Vesuvio visar det sig att pizzapriset kommer att öka från 120 till 135 kronor för pizzerian ska klara av de ökade kostnaderna och inte behöva säga upp personal. Skulle pizzaförsäljningen sjunka som en följd av höjda priser måste pizzan bli ännu dyrare. Om försäljningen minskar med 10 procent måste en Vesuvio kosta närmare 150 kronor för att kompensera för bortfallet.

–När priserna går upp, i kombination med smalare plånböcker hos kunderna, kommer företagen att sälja mindre. Det leder till att bagaren måste höja priset ytterligare för att kompensera för den minskade försäljningen. Det blir lätt en negativ spiral av prishöjningar som riskerar att sluta i konkurs om inte pizzerian kan få ner kostnaderna eller hitta nya inkomster, säger Stefan Westerberg.

Inflationen drabbar nu alla branscher och kan leda till en försämrad ekonomi som sträcker sig långt utanför pizzerians väggar. De stöd som aviserades under valrörelsen är fortfarande inte på plats.

–Trots att alla partier var överens om att det krävs stödåtgärder för exempelvis höga elpriser vet vi fortfarande inte när stöden kommer eller hur stor den blir. Det riskerar att leda till en onödigt stor försiktighet bland hushåll och företag som kan leda till att nedgången blir djupare och kommer snabbare, säger Stefan Westerberg.

–Risken är stor att det blir värre innan det blir bättre och inflation är något av det värsta ett lands ekonomi kan råka ut för. Vi riskerar att ha en smärtsam process framför oss där företag kan gå omkull och människor bli arbetslösa, säger Stefan Westerberg.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms Handelskammare

Taggar

Mat Nyheter Restaurang