Rikstäckande återvinning av vinkorkar - en av årets vin(n)ande idéer
16 Dec 2020
White Guide har nu presenterat vinnarna till 100% Cirkulärt, ett hållbarhetspris som instiftats på initiativ av Stockholm Gas och som i år utvecklats till ett framtidsinriktat innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional, Ideon Innovation, RISE Research Institute of Sweden samt Restaurangakademien.
Innovationsprogrammet omfattar hela landet och restauranger, barer, bagerier och caféer har under hösten uppmanats att söka med förslag på nya idéer till den cirkulära ekonomin inom branschen. Av totalt 30 idéer med fokus på olika aspekter av hållbarhet valde juryn till att börja med ut tio lovande finalister. Nu har juryn valt de slutliga pristagarna i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse.
–De tre vinnarna representerar alla nytänkande och konkreta exempel på hur vi kan öka takten på omställningen till en cirkulär ekonomi. Vi ser fram emot att följa dem vidare i förverkligande av projekten och de positiva samhällseffekter de kan bidra till, säger Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig på Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt.
I kategorin Innovation tilldelas idén att skapa en rikstäckande återvinning av vinkorkar för förädling. Idéskapare: Agneta Green, Oaxen Krog & Slip, Stockholm.
Juryns motivering: Sätter fingret på ett naturmaterial som används dagligdags i både restauranger och hemmakök över hela världen, och som oftast slängs i soporna. Förslaget handlar om att med hjälp av innovativa lösningar ta fram små och stora kretslopp för att samla in och återanvända materialet till klassiska och nya produkter.
i kategorin Helhetsgrepp inom hållbarhet tilldelas projektet Experiment 2000 m2. Idéskapare: Niklas Karlsson, Rosendals Trädgård, Stockholm.
Juryns motivering: Skapar en levande modell för hur vi ska odla och äta inom de planetära gränserna, och på ett sätt som är solidariskt mot andra. 2000 m2 är det mest fysiska projekt av detta slag i Sverige som genom forskning visar hur hela matsystemet behöver transformeras från ”odling till tallrik”. Modellen är obegränsat skalbar, går att applicera var som helst i världen och är samtidigt högst konkret.
100% Cirkulärt i kategorin Gästupplevelse tilldelas konceptet NPK-middagar. Idéskapare: Patrik Sewerin, Gunnebo Slott, Mölndal.
Juryns motivering: Ett innovativt och lustfyllt sätt att förklara vilken roll vi individer har i ett livsmedelsproducerande ekosystem. Använder sig av måltidsupplevelsen som verktyg för att kombinera lärande och njutning, och kan på så sätt snabbt få många att förstå det cirkulära med kväve (N), fosfor (P), kalium (K) och den för mänskligheten så viktiga kopplingen mellan jordkvalitet, råvaror och smakupplevelser.
Pristagarna får möjlighet att utveckla sina idéer med hjälp av innovationsstöd i samarbete med forskning och akademi under våren 2021.
Av: Annika Rådlund Källa: White guide
Foto: Erik Olsson, Åsa Dahlgren, Katja Halvarsson och Niklas Nyman
16 Dec 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"
-
Var sjunde vågar inte göra sin röst hörd på jobbet
"Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan"
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"