Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Rikstäckande återvinning av vinkorkar - en av årets vin(n)ande idéer

 
  • Agneta Green Oaxen Krog & Slip vinnare i hållbarhetspriset i kategorin Innovation och Patrik Sewerin Gunnebo Slott  i kategorin Gästupplevelse.

    Agneta Green Oaxen Krog & Slip vinnare i hållbarhetspriset i kategorin Innovation och Patrik Sewerin Gunnebo Slott i kategorin Gästupplevelse.

  • Niklas Karlsson Rosendals Trädgård vinnare i kategorin Helhetsgrepp inom hållbarhet. Melanie Sjögren och Per Styregård i juryn för  100% Cirkulärt

    Niklas Karlsson Rosendals Trädgård vinnare i kategorin Helhetsgrepp inom hållbarhet. Melanie Sjögren och Per Styregård i juryn för 100% Cirkulärt

Föregående
Nästa
 
Det är tre olika förslag som i år vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt, bakom de prisade förslagen står idéskaparna Agneta Green på Oaxen Krog & Slip, Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård och Patrik Sewerin på Gunnebo Slott. Idéerna gäller rikstäckande återvinning av vinkorkar, en modell för odling inom planetära gränser samt måltidsupplevelser som ingår i det cirkulära systemet. 

White Guide har nu presenterat vinnarna till 100% Cirkulärt, ett hållbarhetspris som instiftats på initiativ av Stockholm Gas och som i år utvecklats till ett framtidsinriktat innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional, Ideon Innovation, RISE Research Institute of Sweden samt Restaurangakademien.

Innovationsprogrammet omfattar hela landet och restauranger, barer, bagerier och caféer har under hösten uppmanats att söka med förslag på nya idéer till den cirkulära ekonomin inom branschen. Av totalt 30 idéer med fokus på olika aspekter av hållbarhet valde juryn till att börja med ut tio lovande finalister. Nu har juryn valt de slutliga pristagarna i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse.

 –De tre vinnarna representerar alla nytänkande och konkreta exempel på hur vi kan öka takten på omställningen till en cirkulär ekonomi. Vi ser fram emot att följa dem vidare i förverkligande av projekten och de positiva samhällseffekter de kan bidra till, säger Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig på Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt.

I kategorin Innovation tilldelas idén att skapa en rikstäckande återvinning av vinkorkar för förädling. Idéskapare: Agneta Green, Oaxen Krog & Slip, Stockholm.

Juryns motivering: Sätter fingret på ett naturmaterial som används dagligdags i både restauranger och hemmakök över hela världen, och som oftast slängs i soporna. Förslaget handlar om att med hjälp av innovativa lösningar ta fram små och stora kretslopp för att samla in och återanvända materialet till klassiska och nya produkter.

i kategorin Helhetsgrepp inom hållbarhet tilldelas projektet Experiment 2000 m2. Idéskapare: Niklas Karlsson, Rosendals Trädgård, Stockholm.
Juryns motivering: Skapar en levande modell för hur vi ska odla och äta inom de planetära gränserna, och på ett sätt som är solidariskt mot andra. 2000 m2 är det mest fysiska projekt av detta slag i Sverige som genom forskning visar hur hela matsystemet behöver transformeras från ”odling till tallrik”. Modellen är obegränsat skalbar, går att applicera var som helst i världen och är samtidigt högst konkret.

100% Cirkulärt i kategorin Gästupplevelse tilldelas konceptet NPK-middagar. Idéskapare: Patrik Sewerin, Gunnebo Slott, Mölndal.

Juryns motivering: Ett innovativt och lustfyllt sätt att förklara vilken roll vi individer har i ett livsmedelsproducerande ekosystem. Använder sig av måltidsupplevelsen som verktyg för att kombinera lärande och njutning, och kan på så sätt snabbt få många att förstå det cirkulära med kväve (N), fosfor (P), kalium (K) och den för mänskligheten så viktiga kopplingen mellan jordkvalitet, råvaror och smakupplevelser.

 Pristagarna får möjlighet att utveckla sina idéer med hjälp av innovationsstöd i samarbete med forskning och akademi under våren 2021.




Av: Annika Rådlund Källa: White guide
Foto: Erik Olsson, Åsa Dahlgren, Katja Halvarsson och Niklas Nyman