Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hotel Giò vinnare av Solna Stadsmiljöpris 2020

 
Hotel Giò vinnare av Solna Stadsmiljöpris 2020Hagahuset som inrymmer hotellet ritades under 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten Giò Pontis Pirelli-hus i Milano. I Hagahuset i Solna huserar Hotel Giò, ett hotell och restaurang med inspiration från Italien, som  invigdes under våren 2020. Nu har det  tilldelats Solna Stadsmiljöpris 2020.

Solna stadsmiljöpris delas sedan 1988 ut årligen av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden. 

Motiveringen löd:
"De exteriöra förändringarna är gjorda med stor hänsyn till byggnadens karaktär och med ursprungliga detaljer som förebild. Stor vikt har genomgående lagts vid design, hållbarhet och smarta digitala lösningar. Den specialdesignade interiören samspelar med de ursprungliga detaljerna i den välkända 50-talsbyggnaden."

Hagahuset som inrymmer hotellet ritades under 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten och formgivaren Giò Pontis samtida Pirelli-hus i Milano. Det uppfördes som förvaltningshus för landstinget och var då landets största och modernaste landstingshus. Efter att i över 60 år ha myllrat av kontorsarbetare används nu de tidstypiska lokalerna av gästerna på Hotel Giò.
Att ta tillvara på husets anda och detaljer har tillsammans med hållbarhet varit ledord för renoveringen av Hagahuset och öppningen av Hotel Giò. 

– Det har varit en fantastisk resa att få skapa Hotel Giò tillsammans med Kom Hotel. Vi har haft en gemensam vision om att försöka bevara Hagahusets känsla och charm genom att ta hänsyn till dess höga kvaliteter och omsorgsfullt utformade detaljer, vilket jag verkligen tycker att vi har lyckats med, säger Johanna Axe Skoglund, projektledare på Fabege som är det företag som äger fastigheten.

Bland annat tog man ett beslut om att göra alla fönster större på entrévåningen, och gjorde på så sätt ingrepp i den kulturminnesskyddade fasaden. Detta möjliggjordes efter att man genom originalritningar kunde påvisa att fönsterstorlekarna motsvarade det ursprungliga utförandet från 1950-talet, vilket har resulterat i en ljus och öppen entrévåning.

– Med inspirationen från italienskt 50-tal hoppas vi på att kunna erbjuda en fantastisk hotellupplevelse, samtidigt en chans uppleva Solna. Vi är både glada och mycket stolta att det nya hotellet uppskattas och uppmärksammas på det här sättet av Solna stad, säger Michael Lagerkvist, ordförande KFUM Central, som är den ideella förening som driver hotellet.


Hotellet är en del av Best Western.

Se de andra två finalisterna här.

Av: Annika Rådlund Källa: Hotel Giò
Foto: Annika Rådlund