Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Bakslag för hotellnäringen

 
Bakslag för hotellnäringenHotellbeläggningen har accelererat nedåt i november och är nu tillbaka på ungefär samma nivå som under våren. Källa: Benchmarking Alliance Efter en viss återhämtning under hösten vänder hotellbranschen ner igen.
- Rullgardinen har åkt ned och nu är det mörkt igen, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.


November månad blev ett tydligt negativt trendbrott för landets hotell. Från att ha tappat 27 procent av beläggningen i oktober accelererade nedgången till 44 procent i november. Motsvarande siffror för hotellen i Stockholms län var 40 procent i oktober och 53 procent i november, enligt nya siffror från Benchmark Alliance.

Ekonomisk innebär det att hotellen är tillbaka i ungefär samma situation som under våren. I landet som helhet sjönk snittpriserna per uthyrt rum från 1 096 kronor till 828 kronor. I Stockholm sjönk snittpriset från 1 238 kronor till 821 kronor.

Det innebär att 75 procent av intäkterna fallit bort för svenska hotell och i Stockholm är bortfallet hela 83 procent.

- Den avgörande skillnaden jämfört med i våras är att hotellen har nästan nio månader av stenhård kris i ryggen som grävt hål i alla reservkassor som eventuellt funnits. Motståndskraften är helt enkelt lägre och därför är situationen så allvarlig nu att regeringen behöver titta på riktade stöd mot hotell och andra verksamheter som drabbats orimligt hårt, säger Stefan Westerberg chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Han menar att företagen behöver stöd nu för att kunna hålla sig flytande.

- På samma sätt som vi ska hålla i och hålla ut med restriktionerna i väntan på att vaccineringen kommer igång och får effekt så behöver vi göra det med stöden. Hotell, taxi, nöjesparker och vissa typer av evenemangsverksamhet behöver mer hjälp än befintliga stöd erbjuder, säger Stefan Westerberg. 
Om Stockholms Handelskammare
Stockholms Handelskammare är en organisationen för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms län och Uppsala län. De har 2 000 medlemsföretag som tillsammans har en halv miljon anställda.

Av: Annika Rådlund Källa: Stockholms Handelskammare


Taggar

Hotell Nyheter