Recept på Nyponscones, bars och smoothie
28 Aug 2017
Nyponscones
Nybakade scones! Finns det något godare? Servera dem varma med smör och ost och ett glas nyponsoppa.
Ingredienser (2 runda kakor)
· 4 dl vetemjöl
· 1 dl grahamsmjöl
· 2 tsk bakpulver
· 1 tsk salt
· 50 g smör
· 2 ½ dl Sagolika nyponsoppa
· ½ dl torkade nyponskal i bitar (kan uteslutas)
· 2 msk mjölk till pensling
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små bitar och finfördela i mjölblandningen. Tillsätt nyponsoppa och nyponskal. Rör snabbt ihop till en kladdig deg. Dela degen i två delar och platta ut till två kakor på en plåt med bakplåtspapper, cirka 16 cm i diameter. Pensla med mjölk. Baka i mitten av ugnen i 13-15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.
Nyponbars
Nötter, nypon och kanel sätter tonerna i dessa bars. Goda och fyllda med nyttigheter som ger extra energi.
Ingredienser (ca 20 stycken)
· 7 dl müsli
· 1 dl hasselnötter
· 1 dl sesamfrön
· 1 dl torkade nyponskal
· 1 krm salt
· 2 tsk mald kanel
· 2 dl Sagolika nyponsoppa
· 2 äggvitor
· 2 msk honung
· topping: 50 g mörk choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Mixa de torra ingredienserna. Tillsätt nyponsoppa, äggvitor och honung. Mixa snabbt ihop till en kladdig deg och tryck ut till en cirka 30x25 cm stor platta på en plåt med bakplåtspapper. Markera bitar med en kniv. Grädda 20-25 minuter mitt i ugnen, tills den har fått fin färg. Låt kallna. Skär ut bitarna. Smält chokladen och ringla över. Låt stelna.
Nyponsmoothie
Svenska nypon och exotisk mango är en riktigt härlig kombo.
Ingredienser (2 personer)
· 5 dl Sagolika nyponsoppa
· 1 dl fryst mango i bitar
· 1 dl havregryn
Garnering
· havregryn
· färsk mango
Gör så här: Mixa ingredienserna väl. Häll upp i glas och strö över lite havregryn och färsk/tinad mango.
Av: Annika Rådlund Källa: Sagolika
28 Aug 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok