Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept på fem nya sommardrinkar

 
  • Sommardrinkar som kan vinna titeln Sommardrink 2020

    Sommardrinkar som kan vinna titeln Sommardrink 2020

  • When Ru met Barbi, Currant(ly) (g)insolation, Hallon aperol, Ginjito, Melon smash och Berry sweet.

    When Ru met Barbi, Currant(ly) (g)insolation, Hallon aperol, Ginjito, Melon smash och Berry sweet.

Föregående
Nästa
 
Här delar Spendrups med sig av fem recept på helt nyskapta sommardrinkar. Recepten är framtagna av hemmamixare och tävlar om titeln Sommardrink 2020.

Kravet för tävlingen är att den ska innehålla minst tre ingredienser och en av dem ska vara en shweppes produkt. Resultatet har blivit bland annat en alkoholfri slushdrink med smak av gin och tonic , och i en annan drink finns ett skum av schweppes lemon. 


De fem finalrecepten: 


Berry Sweet
Ett mjukt skum med blåbärsstoft kapslar med varsamhet in de ljuva smakerna av bärig vinbärstonic och sockerlag gjord på nyplockade hallon. Berry Sweet förvandlar med enkelhet den traditionsenliga hallonsaften till en lyxig alkoholfri cocktail.

Receptskapare: Malin Håkansson, Karlshamn
Glas: martiniglas

Ingredienser
2 cl hallonsockerlag
1 äggvita
3–4 droppar citron
1 nypa blåbärsstoft
Schweppes Tonic Vinbär

Så gör du
Börja med hallonsockerlag i glaset, häll försiktigt på väl kyld Schweppes Tonic Vinbär (så att tonicen lägger sig ovanpå hallonsockerlagen). Skaka en äggvita med ett par droppar citron till ett fint skum i en shaker. Toppa drinken med skummet och garnera med en nypa blåbärsstoft.


Hallonsockerlag
Ingredienser:
200 g hallon
2 dl vatten
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Så gör du:
Koka hallon i vatten i 10 min. Sila av hallonresterna och spara hallonsaften. Blanda saften med sockret och vaniljsockret, koka upp och koka ett par minuter. Låt svalna.Blåbärsstoft
Ingredienser:
100 g blåbär

Så gör du:
Sätt ugnen på 50 grader. Placera ut blåbären glest på en plåt. Sätt in plåten i ugnen och låt vara i ett par timmar, tills bären torkat. Ta ut plåten ur ugnen och låt bären eftertorka. Mortla de torkade blåbären till ett fint stoft. Förvara mörkt i rumstemperatur.

------------------------------------------------------

Ginjito

Uppfriskande är bara förnamnet till Ginjito, sommarens alkoholfria variant av klassikerna Gin & Tonic och Mojito. Läskande mojitoslush som översköljs av enbärstonicens lätta beska, ger en svalkande drink att njuta av i solens gass.


Receptskapare: Linda Thomasson, Sölvesborg
Glas: champagneglas

Ingredienser:
2 limeklyftor
2 cl limesockerlag
Mynta efter smak
Schweppes Mojito fryst i iskuber
Schweppes Tonic Enbär


Så gör du:
Ta fram de frysta iskuberna av Schweppes Mojito och krossa dem till en slush. Fyll upp champagneglaset till en tredjedel med slushen. Häll över den rumsvarma limesockerlagen. Toppa med iskall Schweppes Tonic Enbär. Lägg i limeklyftor och mynta efter smak.


Limesockerlag
Ingredienser:
3 lime
3 dl vatten
2,5 dl socker

Så gör du:
Tvätta limen och skär varje frukt i fyra delar. Koka limen i vatten i 15 minuter. Sila av frukten och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Lägg i socker och koka under omrörning tills sockret lösts upp. Låt svalna.

.....................................................................

Melonsmash
Basilikans söta kryddighet, melonens rosa härlighet, skogig gin och vinbärstonic, gör melonsmash till en smash-hit. Kanske dags att investera i en dramaten i sommar? Meloner är rätt tungt att bära…

Receptskapare: Patrik Sawing, Lysekil
Glas: lowballglas

Ingredienser:
Is
1 violblomma
1/2 vattenmelon
6 cl gin
2 cl basilikasockerlag
3 cl citronjuice
Schweppes Tonic Vinbär

Så gör du:
Mixa vattenmelon till en slät puré. Häll upp melonpurén i glaset. Blanda gin, basilikasockerlag, citronjuice och is i en shaker. Skaka väl! Häll över shakerns blandning i glaset och toppa med Schweppes Tonic Vinbär. Garnera med en skiva vattenmelon och en violblomma, syrenblomma eller annan blomma som du har runt knuten.


Basilikasockerlag
Ingredienser:
1 dl socker
2 dl vatten
10–12 basilikablad

Så gör du:
Koka upp vatten med socker och basilikablad, rör tills sockret lösts upp. Sila ur bladen och låt kallna.     -------------------------------------------------------------------

Currant(ly) (g)in isolation
Den halloninfuserade Aperolen ihop med vinbärssockerlag och gin, ger en härlig friskhet - lite som när det varma regnet upphört och man tar sig ett vått vinbär från den närmsta busken. 

Receptskapare: Henrik Söderström, Sollentuna
Glas: större vinglas

Ingredienser:
Is
Färska hallon
5 cl Whitley Neill Gin
2,5 cl halloninfuserad Aperol
3 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag på röda vinbär
1 sked lime & mynta granité
10 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime

Så gör du:
Placera en stor isbit i en shaker. Mät upp och häll i alla ingredienser förutom granité och tonic. Skaka och häll upp blandningen i isfyllda vinglas. Toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Lägg granité i glasets öppning och placera ut färska hallon.


Halloninfuserad Aperol
Ingredienser:
1 dl hallon
10 cl Aperol

Så gör du:
Lägg i hallon i Aperol. Låt dra i ett dygn. Sila bort hallonen ur Aperolen.


Sockerlag med röda vinbär
Ingredienser:

200 g frysta röda vinbär
5 dl socker
1 l vatten


Så gör du:
Koka vatten och socker i en kastrull under omrörning tills dess att sockret smält. Lägg röda vinbär i den varma sockerlagen och låt stå i tre timmar. Sila av vinbären och kyl vinbärsockerlagen.


Lime & mynta granité
Ingredienser:
2 dl is
1 lime
1 knippe färsk mynta

Så gör du:
Pressa limen. Mixa limejuicen tillsammans med is och mynta.

 

 ------------------------------------------------------------------------------------

When Rhu met Barbi
Rabarberns syrlighet dansar på tungan och det friska citronskummet lägger sig som ett svalkande täcke om läpparna. Kanske var det så det kändes den gången när Rhu mötte Barbi?

Receptskapare: Fredrik Johansson, Eksjö
Glas: lowballglas

Ingredienser:
Is
5 cl gin
3 cl citronsaft
2 cl fläderlikör
2 cl rabarbersockerlag
3 äggvitor
30 cl Schweppes Lemon

Så gör du
Fyll en shaker med gin, rabarbersockerlag, färskpressad citronsaft, fläderlikör och is. Skaka. Häll upp i glaset. Blanda Schweppes Lemon och äggvita i en sifon. Ladda sifonen med två patroner och gör en fluffig rundel av skum i glasets öppning. Har du ingen sifon så går det bra att vispa Schweppes Lemon och äggvita till ett fluffigt skum förhand med visp, och hälla skummet i glasets öppning.Rabarbersockerlag

Ingredienser:
3 rabarberstjälkar
3 dl socker
3 dl vatten

Så gör du:
Skär rabarber i centimeterstora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vatten. Koka upp och låt koka i ca 10 - 15 minuter tills rabarbern har blivit riktigt mjuk. Sila över vätskan till en skål och pressa all extra saft ur rabarbern. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka under omrörning tills sockret lösts upp. Låt svalna och förvara i kylskåp. Receptet räcker till flera drinkar. 

 Sommardrink 2020 – Årets fem finalrecept!
Viilken drink som vinner avgörs genom röstning på drinkgeneratorn.se/sommardrink