Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Campingåret 2019 var ett rekordår för svensk campingturism

 
Campingåret 2019 var ett rekordår för svensk campingturism2019 blev ett nytt rekordår för svensk campingturism. 2019 som blev ett rekordår för svensk campingturism, det visar de slutliga siffrorna från SCB/Tillväxtverket. visar att antalet gästnätter ökade med 4 procent till totalt 16,7 miljoner. De internationella övernattningarna ökade samtidigt med hela 7,5 procent. 2020 ser dock annorlunda ut för svensk besöksnäring och för Sveriges campingplatser när SCR Svensk Camping nu släpper branschrapport över 2019.

-Vi gick in i 2020 med det bästa året i branschens historia bakom oss. Svensk besöksnäring har drabbats hårt av coronakrisen och vår bransch som är Sveriges största semesterboende har inte skonats. Starten på säsongen 2020 har inte varit lik någon annan, säger Peter Jansson, tf vd SCR.

Campingplatserna är sommarturismens motor på de flesta svenska destinationer och står för en väsentlig del av svensk besöksnärings volym. Under semestermånaderna juni till augusti är mer än 40 procent av Sveriges alla turistövernattningar på en campingplats. Totalt beräknas den svenska campingturismen omsätta cirka 7 miljarder SEK och sysselsätta mer än 10 000 personer.

Under 2019 fortsatte den internationella campingturismen i Sverige att öka. Störst ökning stod den tyska marknaden för, som ökade med hela 20 procent och passerade 1 miljon gästnätter för första gången. ­­Totalt uppgick de internationella gästnätterna till 4,2 miljoner, en ökning med 7,5 procent. Om de internationella campinggästerna uteblir kan det innebära negativa effekter på svensk turismekonomi med upp till 2 miljarder SEK.

- Våra gäster reser i egen bil, har kontroll över sitt eget boende och de vistas till stor del utomhus. Våra medlemmar fokuserar nu helt på att skapa trygga och säkra semestermiljöer som följer myndigheternas rekommendationer. Samtidigt har Sverige som resmål hamnat i fokus för svenskar och vi ser ett ökat inhemskt intresse för semester i Sverige. Det är faktorer som jag tycker talar för att vi kan få en fungerande sommarsäsong med vissa begränsningar, säger Peter Jansso­­­­n, tf vd SCR.Fakta gästnätter på svenska campingplatser
Antalet gästnätter 2019 uppgick till 16,7 miljoner, en ökning med 4 procent.
Antalet internationella gästnätter 2019 uppgick till 4,2 miljoner, en ökning med 7,5 procent.
Under juni – augusti är 42 procent av Sveriges turistövernattningar på en campingplats.

SCR Svensk Camping

Grundades 1967 och är branschorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare.
Tillsammans har medlemmarna 75 000 campingtomter och 9 000 stugor.Av: Annika Rådlund Källa: SCRFoto: Getty Images