Recept på Lakritsfestivalens efterrätt 2018
13 Apr 2018
Det blir en över 2 000 kvm stor fest med massor av läckra smakupplevelser, spännande inspiration och underhållning fylld med lakritsglädje. Bland annat finns det möjlighet att äta Lakritsfestivalens 3-rättersmeny. som är skapad av Stureplansgruppens kock Micael Karlsson.
Här delar han och festivalen med sig av receptet på desserten:
Inkokta rabarber med lakritsmaräng, mandelkaka med lakritssmak, rabarberyoghurt och pistagenötter
4 portioner
Inkokta rabarber
200g Rabarber
2dl Socker
4dl Vatten
1dl Vitt vin
Skala rabarberna och spara skalet.
Skär rabarberna diagonalt i ca 3cm bitar.
Koka upp vattnet med socker och rabarberskalen.
Lägg ner rabarberna tills dem mjuknar men med lite kärna, plocka upp och kyl ner separat. När det kallnat så lägg ner rabarbern i vätskan och låt dra över natten.
Rabarberyoghurt
100g Rabarber
100g Gelésocker
300g Yoghurt
2 blad Gelatin
Koka upp rabarbern med sockret och mixa slät.
Blanda med yoghurten och värm till 45 grader.
Tillsätt gelatinet och gjut i valfri form.
Lakritsmaräng
80g Florsocker
80g Strösocker
10g Äggvitepulver
50g Hallonpuré
30g Vatten
10g Salmiaksalt
Rör ut sockret i hallonpurén och vattnet. Blanda övriga ingredienser väl. Tillsätt och vispa fluffig med elvisp, ca 20min. Tillsätt salmiaksalt. Fyll en spritspåse och spritsa små klickar, bränn sedan med gasbrännare. Blir lite extra men det är gott..
En enklare variant :
125g Äggvita
50g Vatten
210g Strösocker
10g Salmiaksalt
Koka upp vatten och socker till 121 grader. Vispa även äggvitan till ett hårt skum med elvisp. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall. Tillsätt salmiaksalt. Fyll en spritspåse och spritsa små klickar, bränn sedan med gasbrännare
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakta om Lakritsfestivalen
Plats: Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm
Öppet: Lördag 14 april kl. 9–18 och söndag 15 april kl. 10-17
Entré: 140 kr/person och dag (+Axs avgift på 20 kr), barn under 10 år går gratis i målsmans sällskap.
Förköp: Biljetter säljs via Axs och kan köpas på plats.
Gratis garderob och vatten.
Café – På balkongen finns festivalcaféet med enklare rätter och dryck med eller utan lakritsBar – Uppfriskande drycker och möjlighet att prova lakritsöl och lakritsshot
Lakritsfestivalen är sedan starten 2009 en årlig hyllningsfest till lakritsens ära och en mötesplats för lakritsvänner från hela världen och hade 11 000 besökare år 2017.
Inkokta rabarber med lakritsmaräng, mandelkaka med lakritssmak, rabarberyoghurt och pistagenötter
4 portioner
Inkokta rabarber
200g Rabarber
2dl Socker
4dl Vatten
1dl Vitt vin
Skala rabarberna och spara skalet.
Skär rabarberna diagonalt i ca 3cm bitar.
Koka upp vattnet med socker och rabarberskalen.
Lägg ner rabarberna tills dem mjuknar men med lite kärna, plocka upp och kyl ner separat. När det kallnat så lägg ner rabarbern i vätskan och låt dra över natten.
Rabarberyoghurt
100g Rabarber
100g Gelésocker
300g Yoghurt
2 blad Gelatin
Koka upp rabarbern med sockret och mixa slät.
Blanda med yoghurten och värm till 45 grader.
Tillsätt gelatinet och gjut i valfri form.
Lakritsmaräng
80g Florsocker
80g Strösocker
10g Äggvitepulver
50g Hallonpuré
30g Vatten
10g Salmiaksalt
Rör ut sockret i hallonpurén och vattnet. Blanda övriga ingredienser väl. Tillsätt och vispa fluffig med elvisp, ca 20min. Tillsätt salmiaksalt. Fyll en spritspåse och spritsa små klickar, bränn sedan med gasbrännare. Blir lite extra men det är gott..
En enklare variant :
125g Äggvita
50g Vatten
210g Strösocker
10g Salmiaksalt
Koka upp vatten och socker till 121 grader. Vispa även äggvitan till ett hårt skum med elvisp. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall. Tillsätt salmiaksalt. Fyll en spritspåse och spritsa små klickar, bränn sedan med gasbrännare
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakta om Lakritsfestivalen
Plats: Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm
Öppet: Lördag 14 april kl. 9–18 och söndag 15 april kl. 10-17
Entré: 140 kr/person och dag (+Axs avgift på 20 kr), barn under 10 år går gratis i målsmans sällskap.
Förköp: Biljetter säljs via Axs och kan köpas på plats.
Gratis garderob och vatten.
Café – På balkongen finns festivalcaféet med enklare rätter och dryck med eller utan lakritsBar – Uppfriskande drycker och möjlighet att prova lakritsöl och lakritsshot
Lakritsfestivalen är sedan starten 2009 en årlig hyllningsfest till lakritsens ära och en mötesplats för lakritsvänner från hela världen och hade 11 000 besökare år 2017.
Av: Annika Rådlund Källa: Lakritsfestivalen
Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund
13 Apr 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Alkoholserveringsförbudet förlängs ytterligare
"Vi är fortfarande i ett allvarligt läge"
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”