Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept på Lakritsfestivalens efterrätt 2018

 
  • Inkokta rabarber med lakritsmaräng, mandelkaka med lakritssmak, rabarberyoghurt och pistagenötter.

    Inkokta rabarber med lakritsmaräng, mandelkaka med lakritssmak, rabarberyoghurt och pistagenötter.

  • Kocken Micael Karlsson från Stureplansgruppen har skapat Lakritsfestivalens 3-rätters meny.

    Kocken Micael Karlsson från Stureplansgruppen har skapat Lakritsfestivalens 3-rätters meny.

Föregående
Nästa
 
 Lakritsfestivalen firar i år sitt 10:e festivalår och det kommer förstås att firas när festivalen drar igång i helgen, 14-15 april.

Det blir en över 2 000 kvm stor fest med massor av läckra smakupplevelser, spännande inspiration och underhållning fylld med lakritsglädje. Bland annat finns det möjlighet att äta Lakritsfestivalens 3-rättersmeny. som är skapad av Stureplansgruppens kock Micael Karlsson.

Här delar han och festivalen med sig av receptet på desserten:

Inkokta rabarber med lakritsmaräng, mandelkaka med lakritssmak, rabarberyoghurt och pistagenötter

4 portioner
Inkokta rabarber

200g Rabarber

2dl Socker

4dl Vatten

1dl Vitt vin

Skala rabarberna och spara skalet.

Skär rabarberna diagonalt i ca 3cm bitar.

Koka upp vattnet med socker och rabarberskalen.

Lägg ner rabarberna tills dem mjuknar men med lite kärna, plocka upp och kyl ner separat. När det kallnat så lägg ner rabarbern i vätskan och låt dra över natten.

 

Rabarberyoghurt

100g Rabarber

100g Gelésocker

300g Yoghurt

2 blad Gelatin

Koka upp rabarbern med sockret och mixa slät.

Blanda med yoghurten och värm till 45 grader.

Tillsätt gelatinet och gjut i valfri form.

Lakritsmaräng

80g Florsocker

80g Strösocker

10g Äggvitepulver

50g Hallonpuré

30g Vatten

10g Salmiaksalt

Rör ut sockret i hallonpurén och vattnet. Blanda övriga ingredienser väl. Tillsätt och vispa fluffig med elvisp, ca 20min. Tillsätt salmiaksalt. Fyll en spritspåse och spritsa små klickar, bränn sedan med gasbrännare. Blir lite extra men det är gott..

En enklare variant :


125g Äggvita

50g Vatten

210g Strösocker

10g Salmiaksalt

Koka upp vatten och socker till 121 grader. Vispa även äggvitan till ett hårt skum med elvisp. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall. Tillsätt salmiaksalt. Fyll en spritspåse och spritsa små klickar, bränn sedan med gasbrännare



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakta om Lakritsfestivalen
Plats: Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm 
Öppet: Lördag 14 april kl. 9–18 och söndag 15 april kl. 10-17
Entré: 140 kr/person och dag (+Axs avgift på 20 kr), barn under 10 år går gratis i målsmans sällskap.
Förköp: Biljetter säljs via Axs och kan köpas på plats.
Gratis garderob och vatten.

Café – På balkongen finns festivalcaféet med enklare rätter och dryck med eller utan lakritsBar – Uppfriskande drycker och möjlighet att prova lakritsöl och lakritsshot

Lakritsfestivalen är sedan starten 2009 en årlig hyllningsfest till lakritsens ära och en mötesplats för lakritsvänner från hela världen och hade 11 000 besökare år 2017.



Av: Annika Rådlund Källa: Lakritsfestivalen
Foto: Annika Rådlund


Verksamheter till försäljning