Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept: Kocken Filip Poons mexikanska fisktaco samt Margaritas

 
  • Filip Poons mexikanska fisktaco

    Filip Poons mexikanska fisktaco

  • Mango margerita och Klassisk margerita.

    Mango margerita och Klassisk margerita.

Föregående
Nästa
 
Inför Cinco de Mayo, den 5:e maj, har koocken Filip Poons tagit fram ett smakrikt recept på mexikanska fisktaco. Den kan serveras med den traditionella mexikanska festdrinken - Margerita

Cinco de Mayo uppmärksammas i år för 159 gången. Många misstar Cinco de Mayo för Mexikos självständighetsdag, när dagen i själva verket historiskt sett firats för att hylla mod och heroiska prestationer. Historien om högtiden som firas världen över härstammar från den 5 maj 1862, då en liten grupp mexikanska soldater gav sig av för att försvara staden Puebla mot inkommande franska styrkor. Enligt sägnen var fransmännen dubbelt så många och tyngre utrustade, men som segrande i striden stod ändå mexikanerna. Trots att vinsten blev kortlivad då fransmännen övertog flera mexikanska städer bara månaden därpå, firas dagen årligen som en hyllning av det mod soldaterna uppvisade. I Mexiko firar man högtidligt genom att lyssna på tal, gå i parader och återskapa det kända slaget.

Sedan många år tillbaka har Cinco de Mayo uppmärksammas på en rad olika sätt runt om i världen. I Vancouver firas dagen med ett årligt skydiving-event, medan firandet i USA innebär livliga fester med mexikanskt tema. Mest förekommande är att blanda Margaritas och njuta av mexikansk mat. Som till exempel en taco-onsdag med krispig fisktaco ackompanjerad med en Mango Margarita.


Filip Poons mexikanska fisktaco
Räcker till: ca 4 portioner Tillagningstid: ca 20 min
Ingredienser:
 8 st små tortillas
4 st tärnade avokados
1 kruka koriander
150 g fetaost

Kålsallad:
200 g strimlad rödkål
2 st lime
2 msk olivolja

Chilimajo:
2 dl majonnäs
2 msk chilisås

Picklad rödlök
1 st rödlök
½ dl ättika
12 %½ dl socker
½ dl vatten

Friterad fisk:

500–600 g torsk
1,5 dl mjöl
½ msk salt
1 msk spiskummin
2 ägg
2 dl panko/ströbröd
1 l rapsolja/frityrolja


Så här gör du:
1. Picklad rödlök: Blanda ättika, socker och vatten tills det att sockret löst upp sig. Lägg sedan i tunt skivad rödlök.
2. Chilimajo: Blanda ihop majonnäsen och chilisåsen.
3. Kålsallad: Strimla rödkålen och blanda med limejuice, salt och olivolja.
4. Fritera fisken: Blanda mjöl, salt och spiskummin. Vispa upp ägg och en skvätt vatten i en separat skål och häll upp panko/ströbröd i ytterligare en separat skål. Dela fisken i mindre bitar och panera sedan först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i pankon/ströbrödet. Fritera sedan fisken i olja på 175°c tills de är gyllenbruna.

Servera direkt!
Fyll en tortilla med kålsallad, koriander, avokado, friterad fisk, picklad rödlök, smulad fetaost och toppa med chilimajo.

-------------------------------------------------------

Klassisk Margarita
 Du behöver:
4 cl tequila
2,5 cl Cointreau
2 cl limejuice
Salt

Så här gör du:
1. Mät upp ingredienserna i en shaker och tillsätt is. Skaka drinken kall.
2. Saltkanta ett cocktailglas eller rocksglas.
3. Sila upp, servera! 


------------------------------------------------------------

Mango Margarita
Du behöver:
4 cl tequila
 2,5 cl Cointreau
 2 cl limejuice
2 dl fryst mango


 Så här gör du:
1. Mixa tequila, Cointreau, limejuice och fryst mango i en blender.
2. Häll upp och servera drinken i ett glas på fot.
 3. Garnera med en färsk mangoskiva.






Av: Annika Rådlund Källa och foto: Nigab