Recept: Christian Hellbergs höstrisotto
28 Sep 2020
RISOTTO 4 portioner
3 dl arborioris eller carnaroliris
3 schalottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
100 g smör
8 - 9 dl kycklingbuljong
3-4 dl torrt vitt vin
300 g riven parmesanost
Salt och svartpeppar
300 g kantareller, rensade
SYRADE KANTARELLER
100 g kantareller, rensade
4 röda steklökar, skalade
1/2 kruka bladpersilja
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 citron, skalet
2-3 kvistar timjan
1 msk olivolja
GÖR SÅ HÄR
1. Stek kantareller i olja och lite smör. Smaka av med salt och peppar.
2. Under tiden påbörja de syrade kantarellerna genom att koka upp ättika, socker och vatten. Dela steklökarna i mindre klyftor och lägg ner det ihop med timjan och citronskal. Låt sedan lagen svalna innan du lägger i kantarellerna.
3. Värm upp kycklingbuljong, det är lättare att jobba med den när den är varm.
4. Fräs schalottenlöken i rikligt i olivolja på låg värme. Den ska bli mjuk men inte ta färg.
5. Tillsätt smöret, rör runt och tillsätt riset. Slå i 3 dl vin och låt koka tills vinet är
borta. Se till att röra runt hela tiden.
6. Börja sedan att tillsätta 3-4 dl kycklingbuljong. Fortsätt rör hela tiden och tillsätt därefter en dl i taget allteftersom riset suger åt sig buljongen.
Det tar ca 18-20 min. Ge riset all tid och uppmärksamhet under dessa minuter medan du smutta på lite vin.
7. Vänd i parmesanost och nystekta kantareller. Smaka av med salt och peppar.
8. Strimla persilja. Lyft upp lök och svamp, blanda med persilja och en msk olivolja.
9. Toppa den nygjorda, härligt krämiga risotton. Njut med ett glas rött och någon mittemot.
Vintips från Christian: När jag fick smaka på Enzo Bartoli Barolo Bussia Cru för första gången kunde jag inte tänka på en bättre lämpad rätt till detta vin än min höstrisotto.
28 Sep 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok