Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Pop up - restaurang med Årets kock- vinnare under Åre Gastronomy Week

 
 • Henrik Rettrup vid Åre Bergbana och pop up restaurangen på torget i Åre.

  Henrik Rettrup vid Åre Bergbana och pop up restaurangen på torget i Åre.

 • Gastronomi på 7 minuter - möjligt i Åre bergbana.

  Gastronomi på 7 minuter - möjligt i Åre bergbana.

 • David Lundqvist, Johan Backéus och Thomas Sjögren.

  David Lundqvist, Johan Backéus och Thomas Sjögren.

 • Lena Flaten. Foto:Johannes Poignant

  Lena Flaten. Foto:Johannes Poignant

Föregående
Nästa
 
Under Åre Gastronomy Week, som äger rum 17-24 mars, samlas tre vinnare av Årets Kock under ett och samma tak för att komponera smakupplevelser utifrån de fantastiska råvaror som Jämtland har att erbjuda. 

Det är  Melleruds som står bakom konceptet och de flyttar även ut gastronomin i Åre Bergbana, för att tillgängliggöra mathantverket för fler, genom Melleruds avsmakningsmeny på 7 minuter. Initiativen möjliggörs genom ett samarbete mellan det ekologiska ölvarumärket Melleruds och arrangören av Åre Gastronomy Week, tillsammans med Årets Kock. Pop up - restaurangen tar plats mitt på Åre Torg för att hylla jämtländskt mathantverk den 17–22 mars. De två sista dagarna (23-24 mars) kommer "glas-lådan" att innehålla aktiviteter som bland annat provningar av olika slag.

Med åres stora och högkvalitativa utbud av restauranger har skidorten blivit en destination för matintresserade fjällgäster från hela världen. Åre Gastronomy Week genomförs nu för sjätte året i rad och är en matfestival vars syfte är att lyfta den gastronomiska ådran som finns i och omkring Åre, som en hyllning till de lokala, kulinariska traditionerna i Jämtland.

Pop up - restaurangen under Åre Gastronomy Week gästas av David Lundqvist ­– vinnare Årets Kock 2018, Johan Backéus – vinnare Årets Kock 2017, och Thomas Sjögren – den yngsta vinnaren av Årets Kock genom tiderna, år 2015, samt vinnare av Kockarnas Kamp 2018. 

Restaurangens kanske viktigaste nyckelpersoner är den lokala restaurangpersonligheten, och en av initiativtagarna till Åre Gastronomy Week, Bri Stundon samt kocken och inspiratören Lena Flaten som valt ut hållbara råvaror hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag. 
En varukorg av renaste slag, handplockad från jämtländska odlare, bönder och mathantverkare, kommer att förvaltas av kockarna och kombineras med Melleruds Pilsner. Både Bri och Lena kommer att återfinnas i restaurangen för att arbeta tillsammans med kockarna.

– Jag har inte nödvändigtvis valt ut de ädlaste detaljerna från djuren utan även tänkt utmana våra kockars sinnen med mer traditionella delar av exempelvis fjällkon. De kommer även att få kreera med vilda växter, bär och örter samt lokala mejeriprodukter. Från lokala mathantverkare har jag valt ut chutneys och nektar, samt varor som man har syltat, picklat och fermenterat, säger Lena Flaten, som driver det egna företaget Flammans skafferi.


Melleruds avsmakningsmeny på 7 minuter i Åre Bergbana

Det sägs att en god pilsner avnjuts i genomsnitt på 7–10 minuter, vilket är den tid som Åre Bergbana tar på sig för att komma upp på fjället. För de som eventuellt inte skulle lyckas få en bokning i pop-up restaurangen, eller som har ont om tid, så finns det ingen anledning att misströsta. För dem finns Melleruds avsmakningsmeny på 7 minuter i Åre Bergbana.

I stor utsträckning utgår man vanligtvis från maten och matchar därefter drycken till menyn. Under Melleruds avsmakningsmeny på 7 minuter så gör vi tvärt om. Här optimeras en sjurätters avsmakningsmeny för att optimera upplevelsen av Melleruds alkoholfria pilsner – på sju minuter blankt.

Under utvalda avgångar i Åre Bergbana kan resenärerna avnjuta en gastronomisk upplevelse med slående utsikt – signerat den lokala kocken Henrik Rettrup.

– Vi är såklart otroligt glada över att Melleruds och Årets Kock väljer att vara en del av Åre Gastronomy Week. De möjliggör en nysatsning och viderutveckling av festivalen. Upplägget vi har tillsammans är något alldeles extra och jag tror det kommer bli uppskattat av besökarna, säger Calle Hedman, en av initiativtagarna och projektledare av Åre Gastronomy Week. 


Nya Melleruds Moderna Ale
För att ytterligare förstärka smakupplevelsen så kommer Melleruds att ge fjällets gäster möjligheten att provsmaka en tesbrygd av Melleruds Moderna Ale som ännu inte lanserats. En ekologisk Pale Ale speciellt framtagen för att passa till vällagad svensk mat. Ölen är krispig och utmärker sig med sin halmgula färg, balanserade beska med viss citrus och fruktighet. Melleruds Moderna Ale kommer att serveras på pop-up restaurangen samt hos Stationsvägen 16, Åre Crêperie & Logi, Åregården och hos Holiday Club på Resurang Grow.

– Som ett öl med starka småstadsrötter vill Melleruds vara med och bidra till det svenska mathantverket, samt vara med och lyfta Åre som en matdestination. Under ett par år har vi jobbat med Årets Kock och det är väldigt roligt att göra det här tillsammans med dem. Det jämtländska skafferiet är unikt och vi uppskattar att vi får ta del av den här arenan jämsides med de duktiga lokala aktörerna under Åre Gastronomy Week, säger Stefan Garvander, Produktchef Melleruds. 


Åre Gastronomy pop up - restaurang

17 mars, söndag – David Lundqvist
19 mars, tisdag – Johan Backéus
20 mars, onsdag – Thomas Sjögren
21 mars, torsdag – Thomas Sjögren
22 mars, fredag – David Lundqvist

    www.aregastronomy.se


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Melleruds och Åre Gastronomy
David Lundqvist Foto: Gustav Månsson
Johan Backéus Foto: Jesper Ferngård
Thomas Sjögren Foto: Martin Wärenfeldt