Näringsexperten: ”Ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott”
26 Mar 2021

– Vi i norr behöver få i oss extra D-vitamin via kosten nu under det mörka vinterhalvåret och genom att äta ett enda ägg får du i dig en fjärdedel av det dagliga behovet av D-vitamin. Det är en av de bästa källorna för solskensvitaminet, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.
Nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen till 3,700 mikrogram D-vitamin per 100 g ägg. Enligt Livsmedelsverket beror höjningen av värdet på att man upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en form av D-vitamin; 25(OH)-vitamin D. Kunskapen om att denna form av vitaminet finns i livsmedel är ny och forskning visar att den varianten av vitaminet har fem gånger så hög aktivitet jämfört med vitamin D3, den form som anges för livsmedel och som används i vitamintillskott. Dagsbehovet av vitamin D ligger på mellan 10–20 mikrogram.
– Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.
– Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.
rD-vitamin bidrar till immunsystemets och musklernas normala funktion och är viktigt för starka tänder och skelett.
– Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper, säger Christer Rosén.
– Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C- vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
En färsk livscykelanalys som forskningsinstitutet RISE gjort på uppdrag av Svenska Ägg visar att ägg är det mest näringstäta livsmedlet bland andra proteinrika livsmedel som ingick i studien (nötkött, fläskkött, hårdost, kyckling, lax och kokta bönor) samt har det lägsta klimatavtrycket, efter bönor.
– Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper, säger Christer Rosén.
– Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C- vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
En färsk livscykelanalys som forskningsinstitutet RISE gjort på uppdrag av Svenska Ägg visar att ägg är det mest näringstäta livsmedlet bland andra proteinrika livsmedel som ingick i studien (nötkött, fläskkött, hårdost, kyckling, lax och kokta bönor) samt har det lägsta klimatavtrycket, efter bönor.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Svenska Ägg
26 Mar 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier