Miss Li lanserar ekologisk och vegansk cava
24 Maj 2022
Cava Complicado de Miss Li består av en blandning av druvorna Macabeo (75%) pcj Chardonnay (25%) och är odlade i enighet med reglerna för ekologisk odling.
– Jag älskar Spanien. Där har jag turnerat med min musik, och vi brukar njuta av mat och dryck - antingen uppe i en mysig bergsby, eller så slår vi oss ner på ett torg i staden och betraktar människor som passerar i timmar. När jag fick möjlighet att lansera mitt alldeles egna vin var det en självklarhet att det var en cava jag ville släppa. Eftersom vegan och äter växtbaserad mat var det också viktigt att vinet skulle vara veganskt, säger Miss Li.
Jäsningen sker i 14 gradiga rostfria ståltankar innan det är dags för den andra jäsningen som sker i flaskan i horisontalläge i minst 11 månader. Den har en fyllig mousse och tydliga toner av kex och brioche med ton av söta äpplen och citrusfrukt.
– Jag vet hur inställningen är till kändisviner och så, och så kände jag att det här känns alldeles för spännande för att tacka nej till. Jag kände också att om det är lite lökigt med kändisvin så får det väl vara det. Om jag hade varit rädd för att göra lökiga saker så hade jag aldrig släppt låten Oh boy för femton år sedan. Jag har så många nördiga musikkompisar och nördar inom alla dess changers och ja många säger "hur kan du göra popmusik som är så lättillgänglig och så", och jag bara älskar att göra den musiken jag gör, jag älskar att göra pop. Jag älskar att tala ett språk som alla kan förstå. Om det då är lökigt så får det vara det, säger hon med ett skratt.
Det är också anledningen till att hon valde att göra en cava istället för champagne, för att det skulle vara tillgängligt för fler.
Etiketten skissade hon själv upp formen på och lade fram sin id'e för musikkompanjonen Sonny, som sedan utvecklade den vidare. I motivet finns hennes ansikte med böljande hår på båda sidor av etiketten och högra upp på halsen finns även en av hennes två hundar avbildade.
Till vinet passar det att äta vegansk mat och snittar, som fördrink och till en dessert med äpple. Hon tycker att det är konstigt att vissa rekommenderar kött till veganska viner för då förlorar det lite poängen med att framställa ett vin på veganskt sätt.
Doft: Friska citrustoner med inslag av äpplen och päron.
Smak: Torr, frisk och fruktig smak med inslag av äpplen, päron och citron.
–Min cava är precis som jag - livlig, sprudlande och en smula komplicerad, säger Miss Li.
Text och foto: Annika Rådlund Foto: Solera
24 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans