Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Lanserar plastfritt kaffelock av gran och tall

 
  • Locket som heter Liplid sätts inuti muggen. Lockat har nu vunnit World star packing award som delas ut i maj.

    Locket som heter Liplid sätts inuti muggen. Lockat har nu vunnit World star packing award som delas ut i maj.

  • Locket är 100% återvinningsbart och 100% biologiskt nedbrytbart.

    Locket är 100% återvinningsbart och 100% biologiskt nedbrytbart.

Föregående
Nästa
 
Nu har svenska UniCup Scandinavia AB skapat ett helt nytt biobaserat lock som tillverkas av svensk gran och tall. Dessutom förbättrar locket stabiliteten i muggar för on-the-go drycker. 

Idén som föddes av Lars och Håkan över en kopp kaffe på Norr Mälarstrand i Stockholm och som först ritades upp på en pappersservett är har nu utvecklats till en produkt som precis har lanserats på marknaden.

- Vi har utvecklat ett miljövänligt lock som sitter inuti muggen. Därmed ökar stabiliteten och hela dryckesupplevelsen blir mycket bättre, säger de. Man dricker från kanten av bägaren istället för locket, slipper bränna sig och det smakar inte plast eller papper. Kaffet smakar precis som i kaffekoppen hemma.

Locket är miljövänligt, 100% återvinningsbart och med en bra funktionalitet. Det görs av biobaserat fibermaterial från svensk råvara, gran och tall. Genom att de tillverkas genom en unik så kallad torrformningsprocess, så ska locket också vara stabilt och hållbart. Lockets design möjliggör 25 procent mindre mängd material i produktionen.

- Vi ser redan idag att det finns en stor marknad för Liplid. Vi har kontakt med stora kedjor som är väldigt intresserade av att köpa locket, säger Jesper Berthold vd på UniCup Scandinavia AB, vilka står bakom Liplid.

Liplid är utvecklat av företaget UniCup Scandinavia AB tillsammans med Linköpings universitet och Research Institute of Sweden (RISE). Locket produceras av PulPac i Göteborg.

Restaurangkedjan Max, som säljer två miljoner kaffekoppar per år, är först ut introducera locket i sina restauranger.
Locket är 100% återvinningsbart och 100% biologiskt nedbrytbart.  

Redan prisat lock
Unicup Scandinavia AB vann också kategorin ’Förpackningsmaterial och komponenter’ med locket Liplid i World star packing award. Det är organisationen WPO (World Packaging Organisation) som efter noggrant arbete och ordentlig analys utser världens bästa förpackningar. Bedömningen görs av en jury bestående av 36 experter från lika många länder och priset kommer att delas ut i Milano i maj 2022.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Liplid