Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Greenfood storsatsar på miljösmart odling i städer

 
Greenfood storsatsar på miljösmart odling i städerGreenfood kombinerar tech och vertikalodling för att odla så nära konsumenterna som möjligt. Grönsaker som närodlas i vertikalt i stadsmiljö - i slutna vattensystem utan tillgång på sol eller särskilt många kvadratmeter. Greenfood samarbetar med foodtech-startupen Agtira för att skapa framtidens stadsodling. 

Agtira ska bygga urbana odlingssystem på tio strategiska platser runt om i Sverige. Målet är att tillgodose den växande efterfrågan på hållbar, närproducerad mat - både under sommar och vinter.

I takt med att jordens befolkning ökar, minskar också ytan att odla på. Vertikala odlingsmetoder, kombinerat med teknologi som artificiell intelligens, är en lösning för att möta utmaningen kring framtidens matproduktion. Odlingar kan anläggas i urbana områden och förse konsumenter med grönsaker lokalt och effektivt, dygnet runt och året om.

Nu tar livsmedelskoncernen Greenfood och foodtech-startupen Agtira tillsammans ett stort steg mot en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Företagen har tecknat en avsiktsförklaring om att etablera urbana odlingssystem på tio strategiska platser runt om i Sverige. De urbana odlingarna ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat.

– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa tio urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, VD på affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

Vertikal odling i urbana miljöer bygger på höjden. Fördelen med denna typ av odling är flera; dels behövs inte direkt solljus utan odlingen försörjs med LED belysning, dessutom används 95 procent mindre vatten jämfört med konventionell odling. De nya odlingssystemen utvecklas och byggs av Agtira. Företaget har uppdraget att etablera och driva produktionsenheterna som sedan, via Greenfoods etablerade distributionsnät, förser kunder med grönsaker.

– Med hjälp av modern teknologi kan vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat, runt om i Sverige. Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, säger Mattias Gemborg, VD på Agtira.

– Innovation har aldrig varit viktigare. Hela livsmedelsbranschen behöver ta viktiga steg mot en hållbar utveckling. Därför fortsätter vi etablera samarbeten och partnerskap för att stärka och dela vår innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt, säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood Group och Picadeli.

Greenfood har länge använt innovation och teknologin för att växa och skala upp sin verksamhet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har till exempel utvecklat ett ordersystem som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa skarpa, träffsäkra prognoser och minska matsvinnet i sina salladsbarer. Det nya odlingssystemet från Agtira använder också AI, men för att optimera tillväxt, kvalitet och kontroll hos produkterna som odlas. Systemets sensorer analyserar data med stor precision och kan förutse problem i skörden.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Greenfood