Greenfood storsatsar på miljösmart odling i städer
9 Mar 2022
Agtira ska bygga urbana odlingssystem på tio strategiska platser runt om i Sverige. Målet är att tillgodose den växande efterfrågan på hållbar, närproducerad mat - både under sommar och vinter.
I takt med att jordens befolkning ökar, minskar också ytan att odla på. Vertikala odlingsmetoder, kombinerat med teknologi som artificiell intelligens, är en lösning för att möta utmaningen kring framtidens matproduktion. Odlingar kan anläggas i urbana områden och förse konsumenter med grönsaker lokalt och effektivt, dygnet runt och året om.
Nu tar livsmedelskoncernen Greenfood och foodtech-startupen Agtira tillsammans ett stort steg mot en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Företagen har tecknat en avsiktsförklaring om att etablera urbana odlingssystem på tio strategiska platser runt om i Sverige. De urbana odlingarna ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat.
– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa tio urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, VD på affärsområdet Greenfood Fresh Produce.
Vertikal odling i urbana miljöer bygger på höjden. Fördelen med denna typ av odling är flera; dels behövs inte direkt solljus utan odlingen försörjs med LED belysning, dessutom används 95 procent mindre vatten jämfört med konventionell odling. De nya odlingssystemen utvecklas och byggs av Agtira. Företaget har uppdraget att etablera och driva produktionsenheterna som sedan, via Greenfoods etablerade distributionsnät, förser kunder med grönsaker.
– Med hjälp av modern teknologi kan vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat, runt om i Sverige. Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, säger Mattias Gemborg, VD på Agtira.
– Innovation har aldrig varit viktigare. Hela livsmedelsbranschen behöver ta viktiga steg mot en hållbar utveckling. Därför fortsätter vi etablera samarbeten och partnerskap för att stärka och dela vår innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt, säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood Group och Picadeli.
Greenfood har länge använt innovation och teknologin för att växa och skala upp sin verksamhet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har till exempel utvecklat ett ordersystem som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa skarpa, träffsäkra prognoser och minska matsvinnet i sina salladsbarer. Det nya odlingssystemet från Agtira använder också AI, men för att optimera tillväxt, kvalitet och kontroll hos produkterna som odlas. Systemets sensorer analyserar data med stor precision och kan förutse problem i skörden.
I takt med att jordens befolkning ökar, minskar också ytan att odla på. Vertikala odlingsmetoder, kombinerat med teknologi som artificiell intelligens, är en lösning för att möta utmaningen kring framtidens matproduktion. Odlingar kan anläggas i urbana områden och förse konsumenter med grönsaker lokalt och effektivt, dygnet runt och året om.
Nu tar livsmedelskoncernen Greenfood och foodtech-startupen Agtira tillsammans ett stort steg mot en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Företagen har tecknat en avsiktsförklaring om att etablera urbana odlingssystem på tio strategiska platser runt om i Sverige. De urbana odlingarna ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat.
– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa tio urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, VD på affärsområdet Greenfood Fresh Produce.
Vertikal odling i urbana miljöer bygger på höjden. Fördelen med denna typ av odling är flera; dels behövs inte direkt solljus utan odlingen försörjs med LED belysning, dessutom används 95 procent mindre vatten jämfört med konventionell odling. De nya odlingssystemen utvecklas och byggs av Agtira. Företaget har uppdraget att etablera och driva produktionsenheterna som sedan, via Greenfoods etablerade distributionsnät, förser kunder med grönsaker.
– Med hjälp av modern teknologi kan vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat, runt om i Sverige. Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, säger Mattias Gemborg, VD på Agtira.
– Innovation har aldrig varit viktigare. Hela livsmedelsbranschen behöver ta viktiga steg mot en hållbar utveckling. Därför fortsätter vi etablera samarbeten och partnerskap för att stärka och dela vår innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt, säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood Group och Picadeli.
Greenfood har länge använt innovation och teknologin för att växa och skala upp sin verksamhet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har till exempel utvecklat ett ordersystem som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa skarpa, träffsäkra prognoser och minska matsvinnet i sina salladsbarer. Det nya odlingssystemet från Agtira använder också AI, men för att optimera tillväxt, kvalitet och kontroll hos produkterna som odlas. Systemets sensorer analyserar data med stor precision och kan förutse problem i skörden.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Greenfood
9 Mar 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"