Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mackan Japan tur & retur kammade hem förstapriset i Mack-SM

 
  • Frida Lundh från Sölvesborg vann Mack-SM 2016

    Frida Lundh från Sölvesborg vann Mack-SM 2016

Föregående
Nästa
 
Fridha Lundh från Sölvesborgt prickade in alla kriterier i Mack-SM med sin macka  Japan tur & retur, både när det gäller nytänkande/koncept, smak, utseende, tillvägagångssätt och ekonomi.

Idag den 10 november, tävlade de åtta finalisterna i årets Mack-SM på STHLM Food & Wine i Stockholm. En jury bestående av bland annat Årets Bagare och Årets Kock utsåg Frida Lundh från Sölvesborg till vinnare av Mack-SM.

 Frida tog hem vinsten med den nyskapande, mättande och goda mackan Japan tur & retur som var gjord på sjögräs-surdegsbröd innehöll bland annat limegravad lax. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. 

Frida Lundh kammade hem titeln och blev juryns favorit med motiveringen:
Med ett tydligt tema, som genomsyrar hela mackan, har Frida skapat en välbalanserad och innovativ måltid. Vinnarmackan är matig och fräsch. Det oväntade brödet, som innehåller alger och sesam, är både spännande och smakrikt. Med inspiration och smaker från Japan, är Fridas skapelse lika god som dekorativ. En riktig fullträff helt enkelt!

- I årets tävling såg vi en genomgående tråd i att mackorna hämtat inspiration från maträtter från olika delar av världen. Finalisterna har skapat en hel måltid på mackan, en måltid som både är mättande och klimatsmart, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Vinnarmackan Japan tur & retur var gjord på ett sjögräs-surdegsbröd och innehöll bland annat limegravad lax, wasabimajonnäs och grön sallad på avokado och spenat. Ett smak– och utseendemässigt konstverk kort och gott. Utöver den ärofyllda titeln vinner även Frida Lundh en trendspaningsresa till Chicago med bagerigrossisten och tävlingssponsorn KåKå.

– Otroligt hedrade och roligt att vinna Mack-SM! På grund av snökaos och inställda flyg fick jag snabbt hitta nya lösningar för råvarorna. Till exempelvis bakade jag nytt bröd på ett bageri i Stockholm. Så jag är verkligen nöjd med min insats! Mackan blev faktiskt fantastiskt bra om jag får säga det själv och allt känns bara toppen. Trots lite snökaos i början, säger Frida Lundh, vinnare i årets Mack-SM.

Finalen av Mack-SM arrangerades på STHLM Food & Wine i Stockholm och avgjordes genom att de åtta finalisterna från hela Sverige på plats, och från grunden, skapade 20 mackor var på 45 minuter. Brödet fick finalisterna baka i förväg.

Mack-SM har arrangerats fjorton år i rad. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Eftersom försäljningen av mackor ökar stadigt på svenska konditorier vill branchorganisationen lyfta mackan genom att kora landets godaste, trendigaste och bästa lunchmacka.

En jury bedömde mackorna utefter nytänkande/koncept, smak, utseende, tillvägagångssätt och ekonomi. Juryn som bedömde mackorna bestod av Jimmi Eriksson – Årets Kock 2016, Kim Lund – Årets Bagare 2016, Johan Blidberg – vinnare Mack-SM 2015, Anna K Sjögren – matskribent och kok­boksförfattare och Gabriella Strömberg, mackexpert från bagerigrossisten KåKå.

Resultat:
Vinnare: Frida Lundh från Sölvesborg med mackan Japan tur & retur
Andra plats: Lotta Svensson från Jönköping med mackan Småland 2.0
Tredje plats: Nina Sandström från Stockholm med mackan Skärgårdsbris

Delad fjärdeplats:
Lizzie Dahlén från Kungsbacka med mackan Tågluffarmacka
Ellen Axeborg från Huskvarna med mackan Till skogs
Marica Lundberg från Moheda med mackan Det lilla blå
Tobias Andersson från Höga Kusten med mackan Hemvändare
Linda Dahlqwist från Åhus med mackan Vego-Greta


Frida Lundh
Ninas Konditori
”Japan tur & retur”

Bröd
Sjögräsbröd med dinkel och surdeg (20 st)

Dag 1:
Vatten
240 gram Vetemjöl
180 gram Rågmjöl
50 gram Dinkelsurdeg
120 gram

Dag 2:
Blandningen från dag 1
520 g vatten
850 g fullkornsdinkel
20 g havssalt
60 g rostade svarta sesamfrön
50 g sjögräschips

Teriyaki- och ostronkräm
Philadelphia 600g
Ostronsås 150g
Teriyakisås 100g

Gör såhär:

Dag 1
Blanda alla ingredienser och täck med plast. Låt stå över natten. (Helst i 22–23 grader.)

Dag 2
Blanda alla ingredienser utom saltet, sesam och sjögräschipsen och kör i 4 min på låg hastighet och 3 min på hög hastighet. Blanda i saltet och sjögräset och kör ytterligare 3 minuter. Lägg degen i en plastbalja och låt vila i minst 4 timmar. Varje timme viker du ihop degen och låter den jäsa vidare. Vi väljer att försiktigt forma bröden runda. Alternativ kubba upp till ciabatta. Doppa bröden försiktigt i svarta sesam och strö över lite havssalt. Jäs i rumstemperatur och baka av på ingång 260 grader/baktemp – därefter 210 grader i 7–8 minuter.

Montering:
– Dela brödet i två delar.
– Skär den frysta laxen i kuber/bitar och grava den i limejuicen (i minst 1 timme).
– Blanda teriyaki- och ostronkrämen och bred på ett ganska tjockt lager på underdelen av brödet.
– Blanda sedan ihop ingredienserna till wasabimajonnäsen.
– Hyvla/skär ingredienserna till den gröna salladen och häll över dressingen. Rör om.
– Lägg på fyllningen på underdelen av brödet.
– Fyll på med den limegravade laxen och ringla över wasabimajonnäsen.
– Strö på lite hackad salladslök och bred lite majonnäs även i locket.

Wasabimajonäs
800 g majonnäs (gärna egenslagen)
Smaksätt med 3–4 lime och wasabi efter eget tycke.

Fyllning
Grön sallad
100 g bladspenat
20 st grön sparris
2 st zuccini
2 knippor salladslök
3 st avokado

Salladsdressing:
6 st pressade lime
3 st röd chili
Ingefära
Koriander
1,4 kg laxsida (fryst)
3 dl limejuice


Om Mack-SM och Sveriges bagare & konditorer 
Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Förutom Mack-SM arrangerar Sveriges bagare & konditorer även Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. Organisationen ger även ut Tidningen BRÖD. 
www.bageri.se
www.mack-sm.se 

Av: Annika Rådlund Källa: Mack-SM