Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kust Hotell & Spa vann Årets Miljöpris

 
Kust Hotell & Spa vann Årets MiljöprisKust Hotell & Spa i Piteå. Nybyggda Kust Hotell & Spa i Piteå är ett internationellt, fyrstjärnigt designhotell med ett koncept djupt förankrat i regionen. Det 15 våningar och 53 meter höga hotellet, ritat av systerföretagen Ettelva och Mer, är en av norrlandskustens högsta byggnader och ett landmärke för norra Sverige. Nu tilldelas Kust Hotell & Spa Årets Miljöpris.

Kust Hotell & Spa ligger mitt i centrala Piteå. Den 14 våningar och 53 meter höga byggnaden är en av norrlandskustens högsta. 97 rum varav 4 sviter, lobbybar, konferensavdelning, festvåning, spa med relaxpool och bastu på taket, restaurang och skybar inspireras av den rika Piteälvens spännande resa från fjäll till kust.

Byggnaden, både interiört och exteriört, är inspirerat av timmerflottning och bjuder på en upptäcktsfärd längs den mäktiga Piteälven – från isiga fjäll i norr, till havet och skärgården i söder. Den lokal anknytningen tillsammans med ett tydligt miljö- och hållbarhetsperspektiv har varit vägledande under projektet. Tack vare en betongfasad med inblandning av titanoxid upptar huset koldioxid och fungerar som en lunga för staden och mattorna i hotellets korridorer är tillverkade av upplockade fisknät.

Hotellet har sedan det öppnades uppmärksammats både nationellt och internationellt. Under sitt första år har hotellet blivit utsett till ett av femton ställen att besöka av The Guardian, nominerats till Årets Svenska Designpris, Årets Bygge och tilldelats Stora byggpriset.

– Det är fantastiskt att vår hotellsatsning slagit så väl ut. Responsen har överträffat våra förväntningar och vi ser ett fortsatt stort intresse. Kust Hotell & Spa är inte bara ett hotell. Det är en byggnad som lyfter en stad och ett område. Det är ett projekt som engagerar en hel region säger Christina Skoog, vd på privatägda Skoogskoncernen som ligger bakom projektet.  

Årets miljöpris delas ut av tidskriften Betong till en person, ett företag eller en institution som under året aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller ökade kunskaper som inspirerar till miljöförbättring.


Av: Annika Rådlund Källa: Skoogs  och Mer
Foto: Skoogs

Skoogs Handels AB

Familjeföretaget Skoogs bildades 1962/63 av Tage Skoog. Koncernen som fortfarande ägs av grundarfamiljen heter idag Skoogs Handels AB och förfogar över fem varumärken med huvudinriktning på bränslen/energi, fastigheter och hotell. Inom fastigheter finns även ett stort engagemang för handel och shopping i och med gallerian Småstaden i Piteå.

 
Mer

Mer är ett arkitekt-och konsultföretag som har specialiserat sig på att hjälpa svenska och internationella företag och fastighetsägare att skapa effektiva och lönsamma inomhusmiljöer. Med hjälp av varumärkesbyggande arkitektur, lönsamhetsorienterad analys och djup förståelse för det praktiska och logistiska har vi under 30 år utvecklat och förändrat kontor, fastigheter, hotell och handelsplatser.

 Ettelva
För Ettelva Arkitekter är omtanke i fokus: omtanke för både omvärlden och kunderna.  Ritar arkitektur som är både vacker och funktionell. Utför projekt i alla skalor och alla skeden, från vision till färdig bygghandling.