"Hotell- och restaurangsektorn har haft den snabbaste förbättringen"
13 Aug 2021
- På sistone har vi sett en snabb återhämtning av konsumtionen. Hotell- och restaurangsektorn har haft den snabbaste förbättringen och omsättningen var i juli betydligt högre än under de senaste två somrarna, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.
Den totala konsumtionen i Sverige steg med 7 procent under förra veckan jämfört med motsvarande vecka i fjol, visar siffror för 1 till 7 augusti. Jämfört med motsvarande vecka för två år sedan, innan pandemin slog till, var konsumtionen 5 procent högre. Statistiken tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.
Omsättningen inom tjänstesektorn var nära 20 procent högre än motsvarande period i fjol. I hotell- och restaurangsektorn var omsättningen under förra veckan 29 procent högre än motsvarande vecka 2020 och 24 procent högre än 2019.
Resesektorn har också sett en förbättring under sommaren, men det är stor skillnad på olika färdsätt. Kollektivtrafiken har återhämtat sig betydligt, medan flygbolag, resebyråer och taxibolag fortsatt har en omsättning som ligger långt under normala nivåer. För flyg och resebyråer har omsättningen under sommaren legat 75-80 procent lägre än under sommaren 2019.
-I höst räknar vi med fortsatt ökande konsumtion i Sverige. Men deltavarianten och andra mutationer av coronaviruset väntas även i fortsättningen hålla tillbaka utvecklingen för viss konsumtion, exempelvis resor, säger Andreas Wallström.
Av: Annika Rådlund Källa: Swedbank
13 Aug 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"