Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

"Hotell- och restaurangsektorn har haft den snabbaste förbättringen"

 
Hotell- och restaurangsektorn har haft den snabbaste förbättringenOmsättningen var i juli betydligt högre än under de senaste två somrarna, visar Swedbanks kortstatistik. Den svenska tjänstesektorn har återhämtat sig under sommaren, visar Swedbanks kortstatistik. Inom hotell och restauranger ligger omsättningen nu klart över nivåerna före pandemin.

- På sistone har vi sett en snabb återhämtning av konsumtionen. Hotell- och restaurangsektorn har haft den snabbaste förbättringen och omsättningen var i juli betydligt högre än under de senaste två somrarna, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Den totala konsumtionen i Sverige steg med 7 procent under förra veckan jämfört med motsvarande vecka i fjol, visar siffror för 1 till 7 augusti. Jämfört med motsvarande vecka för två år sedan, innan pandemin slog till, var konsumtionen 5 procent högre. Statistiken tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Omsättningen inom tjänstesektorn var nära 20 procent högre än motsvarande period i fjol. I hotell- och restaurangsektorn var omsättningen under förra veckan 29 procent högre än motsvarande vecka 2020 och 24 procent högre än 2019.  

Resesektorn har också sett en förbättring under sommaren, men det är stor skillnad på olika färdsätt. Kollektivtrafiken har återhämtat sig betydligt, medan flygbolag, resebyråer och taxibolag fortsatt har en omsättning som ligger långt under normala nivåer. För flyg och resebyråer har omsättningen under sommaren legat 75-80 procent lägre än under sommaren 2019.

-I höst räknar vi med fortsatt ökande konsumtion i Sverige. Men deltavarianten och andra mutationer av coronaviruset väntas även i fortsättningen hålla tillbaka utvecklingen för viss konsumtion, exempelvis resor, säger Andreas Wallström.
Av: Annika Rådlund Källa: Swedbank