Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Här är årets värsta matbluffar

 
Här är årets värsta matbluffarPolarica Wild Food Kronhjortskav . Kockens Ekologisk citronpeppar, Banderos Dip sauce guacamole style, Ica Basic Citron och Kiviks musteri Smultron bärdryck är nominerade till Årets matbluff 2017.Här är de fem finalisterna till Äkta varas antipris för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt.

Antalet nominerade produkter till årets upplaga var rekordmånga, 65 stycken.

– Det har varit ett tufft jobb koka ner dessa till fem finalister, men vi är väldigt nöjda med våra val, säger Björn Bernhardson, Äkta varas verksamhetsledare, som också satt i juryn.

Finalister Årets matbluff 2017:


Polarica Wild Food Kronhjortskav
"Långt ifrån renskav"
Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: "Mat från vildmarken".

Kockens Ekologisk citronpeppar 
Citronpeppar utan citron
Den innehåller inte citron, den smakar inte citron och den ska inte användas för att krydda citroner. Trots det heter produkten citronpeppar. Ekologisk dessutom. Den syrliga smaken kommer istället helt från tillsatsen citronsyra (E330), som namnet till trots inte kommer från citron. Enligt Äkta varas granskning av innehållet i konkurrenternas produkter, samt Kockens egna "oekologiska" variant, visar att de alla innehåller ingredienser som citronskal, torkad citronjuice eller citronarom.

Banderos Dip sauce guacamole style
Grön dipp med mycket lite avokado 
Guacamole står det stort på förpackningen, men den här produkten är mycket långt ifrån vad denna avokadobaserade röra brukar innehålla. Visserligen står det "style", med betydligt mindre text under ordet, men man borde ändå kunna förvänta sig mer än ynka 0,7 procent avokadopulver i denna produkt. Största ingrediensen i denna dipp är istället vatten. Och den gröna färgen kommer förstås från färgämnen.

 Ica Basic Citron Det här är inte en citron
  Flaskan ser ut som en citron, den enda beteckningen på den är citron, men den som vänder på pappersbladet får se att den trots detta bara innehåller 10 procent citronjuice. Resten är vatten, konserveringsmedel samt ren citronsyra, som man har använt för att göra den lika sur som riktig citronjuice. För konsumenten är det svårt att skilja denna produkt från övriga på hyllan, som enligt en granskning som Äkta vara har gjort alla innehåller ren juice, ibland med tillsats av konserveringsmedel.

Kiviks musteri Smultron bärdryck

Inte många smultron i drycken
 På förpackningen står det stort "smultron" samt "smultrondryck". Det är också, utöver ett par nyckelpigor, bara dessa exklusiva bär som är avbildade på den. I själva verket är det dock betydligt mer av såväl billigare jordgubbar som fläderbär i drycken. Endast en halv procent av innehållet är smultronjuice, vilket förstås är långt ifrån tillräckligt för att ge någon nämnvärd smultronsmak. Den kommer istället från syntetiskt framställt aromämne.


Omröstningen pågår till och med den 22 januari. "Vinnaren" offentliggörs i Tv4 den 24 januari.

I juryn satt:

Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara, Mats-Eric Nilsson, författare och journalist, Christina Möller, matlegendar och Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.Om Årets matbluff

Årets matbluff startades av Äkta vara i januari 2016, för att sätta press på de tillverkare som slirar på sanningen. I år delas antpriset ut för tredje gången. Vem som helst har kunnat nominera produkter som sålts under året. Av dessa har en jury sedan valt ut fem finalister. "Vinnaren" utses genom en omröstning på aktavara.org/matbluff.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Äkta vara

Taggar

Drycker Mat Nyheter