Fokus på minskat matsvinn på Sofiero slott
17 Maj 2024
I den sagolika slottsmiljön erbjuder Sofiero Slotts mat i flera olika restauranger med olika inriktning så det finns något för alla matgäster. Slottet är renoverat för 110 miljoner och Marcus Nemrin kommer att öppna två restauranger i slottet, av totalt fyra som finns i parken.
En viktig del i arbetet med restaurangerna är att minska på matsvinnet och arbeta hållbart, där har Roots by 3N blivit en viktig pusselbit. Roots by 3N har utvecklats i samarbete med Marcus Nemrin och är ett produktsortimentet för professionella matlagare. I sortimentet finns till exempel potatis, lök och rotfrukter. Roots finns hos fullsortimentsgrossister och grönsaksgrossister och produktionsanläggningen finns i Helsingborg.
Marcus Nemrin fungerar som kulinariska kreatör i företaget och han är med och utvecklar sortimentet som finns hos Roots by 3N.
På hemsidan beskrivs sortimentet så här:
Med våra noggrant utvalda potatis, lök och rotfrukter i olika utföranden går det att uppnå bästa möjliga smaker till kostnadseffektiva priser. Rotfrukter har längre hållbarhet än andra grönsaker och ett riktigt bra kilopris jämfört med både kött och fisk. Rotfrukter har dessutom låg klimatpåverkan, är i säsong under nästan hela året och kan varieras i det oändliga.
Dan Palmsten, Roots by 3N, kommenterar:
–Redan vid starten för 3N, 1979, byggde på en hållbarhetstanke. Grundarna upptäckte att all potatis som hade skavanker och skönhetsfel kasserades. Tanken väcktes - varför inte köpa in dessa potatispartier, skala dem och sälja istället? Fortfarande skalar vi bara precis bort det som behövs för att få fram en premiumpotatis. Affärsidén är en hållbarhetsidé.
Detsamma gäller rotfrukter.
–Vi köper dem som inte är helt perfekta på ytan. Och för att tillgodose kunder som anammat tanken att minska på köttmängden – min uppfattning är att gästen, konsumenten blir orolig när det är hyperprocessat – när maten ser ut som kött men inte smakar kött. Vi hör och ser och tror att butikskunden el restauranggästen vill ha riktiga råvaror - därför tar vi nu fram fintärnade rotfrukter, inte malda, produkter till kött. Här får man fördelen att saftigheten i färsbiffar håller längre, och - inte minst får en högre smak.
Han förklarar att två parametrar är avgörande.
–Pris och smak och våra rotfrukter är en palett av smaker. Vi behöver väl inte nämna att priset på rotfrukter är lågt...
Vilken typ av samarbete tror du måste växa fram för att vi tillsammans ska röra oss möte en mer hållbar framtid?
– Vi jobbar med ett flertal företag och grossister för att utveckla nya hjälpmedel i branschen med målet 50/50. Våra potatis och rotfrukter är svenska i svensk säsong, alltså i stort sett 10 månader per år.
17 Maj 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
![](https://boa.docu.info/dyn/eip/edit/staticpage/00/14/73/hr.jpg)
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
O’Learys öppnar restaurang i nybyggda Racehall Stockholm
Gokartbana, restaurang och möjligheter för konferens och event
-
Gastronomiska upplevelser viktigast för svenska turister
"Det är i linje med en trend vi sett"
-
Bicky Chakraborty väljs in i Swedish Tennis Hall of Fame
"Det är en stor ära för vår familj"
-
Liseberg bygger upp Oceana igen
Så ser planerna ut för återuppbyggnaden av Oceana:
-
Astrid Lindgrens Vimmerby köper Oxgården
"Nu är det dags för någon annan att ta över"
-
Idag byter arenan namn till Strawberry Arena
"Det är just därför vi ser vårt samarbete med arenan som en perfekt match"
-
Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatser
"I början av säsongen var jag lite orolig men nu har det vänt"