Finalisterna i SM Unga Bagare 2021 är utsedda
15 Feb 2021
Tävlingen SM Unga Bagare anordnas för 31:a året i rad med syfte att kora Sveriges bästa unga bagare. Utöver titeln och en plats i Juniorbagarlandslaget innebär en vinst även för många det första steget mot en framgångsrik karriär inom branschen.
- Årets finalister är ett imponerande gäng och det är fantastiskt vad de brinner för sitt yrke och sina degar som de med stor kreativitet kommer skapa underbara bakverk av. I finalen kommer såväl kreativitet som förmågan att klara av att baka under press att sättas på prov i finalen där bara de allra bästa unga bagarna i Sverige får chansen att visa upp sin yrkesskicklighet, säger Martin Lundell som är vd för Sveriges bagare & konditorer.
I finalen, som går av stapeln den 15 mars i Göteborg, kommer finalisterna under fem intensiva timmar tävla om titeln svensk juniormästare samt en eftertraktad plats i Juniorbagarlandslaget.
- Flera av dagens starkast lysande stjärnor inom branschen är tidigare vinnare av SM Unga Bagare så det är mycket som står på spel. Jag ser fram emot en riktigt spännande tävling.
Flera tidigare vinnare har efter SM Unga Bagare bland annat startat egna företag och vunnit internationella priser som EM, VM och Euroskills.
Finalisterna kommer under fem timmar att tävla i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. Juryn kommer därefter att utse vinnaren baserat på smak, utseende och metod. För att kamma hem förstaplatsen krävs därför en kombination av stor hantverksskicklighet med en fin känsla för detaljer och teknik, tillsammans med mycket kreativitet och inte minst smaksäkerhet. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Det kommer att bli en annorlunda final i år som skiljer sig från tidigare upplägg på grund av coronapandemin. Antalet finalplatser har reducerats till åtta stycken och det kommer inte vara publik på plats fysiskt under tävlingarna eller ske någon utställning i Nordstan som vanligt. Däremot kommer finalen för första gången vara möjlig att följa digitalt via en livestream.
De åtta finalisterna i årets SM Unga Bagare är:
Marcus Bloch Westh, 19 år, bor i Högsby och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Julia Holmqvist, 20 år, bor i Askim och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo
Mattias Jogmark, 23 år, kommer från Eslöv och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Tova Pernu, 20 år, bor i Gävle och jobbar på Epi bageri och café
Jesper Elmqvist, 19 år, är uppvuxen i Ystad och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Michaela Andersten, 19 år, kommer från Mora och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Victoria Tobisson Lind, 21 år, kommer från Hovås och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo
Cassandra Persson, 21 år, kommer från Hörby och arbetar som bagare på Mat & Chokladstudion i Malmö
Reserv: Hanna Bigelius, 19 år, kommer från Enköping och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets jury består av juryordförande Peter Halldén, Juniorbagarlandslagets coach Amanda Bäckström och representanter från sponsorerna.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer
Finalisterna kommer under fem timmar att tävla i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. Juryn kommer därefter att utse vinnaren baserat på smak, utseende och metod. För att kamma hem förstaplatsen krävs därför en kombination av stor hantverksskicklighet med en fin känsla för detaljer och teknik, tillsammans med mycket kreativitet och inte minst smaksäkerhet. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Det kommer att bli en annorlunda final i år som skiljer sig från tidigare upplägg på grund av coronapandemin. Antalet finalplatser har reducerats till åtta stycken och det kommer inte vara publik på plats fysiskt under tävlingarna eller ske någon utställning i Nordstan som vanligt. Däremot kommer finalen för första gången vara möjlig att följa digitalt via en livestream.
De åtta finalisterna i årets SM Unga Bagare är:
Marcus Bloch Westh, 19 år, bor i Högsby och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Julia Holmqvist, 20 år, bor i Askim och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo
Mattias Jogmark, 23 år, kommer från Eslöv och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Tova Pernu, 20 år, bor i Gävle och jobbar på Epi bageri och café
Jesper Elmqvist, 19 år, är uppvuxen i Ystad och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Michaela Andersten, 19 år, kommer från Mora och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Victoria Tobisson Lind, 21 år, kommer från Hovås och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo
Cassandra Persson, 21 år, kommer från Hörby och arbetar som bagare på Mat & Chokladstudion i Malmö
Reserv: Hanna Bigelius, 19 år, kommer från Enköping och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets jury består av juryordförande Peter Halldén, Juniorbagarlandslagets coach Amanda Bäckström och representanter från sponsorerna.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer
15 Feb 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"