Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Fazer Food Services kocklag siktar på OS 2020

 
Fazer Food Services kocklag siktar på OS 2020Fazer Food Services kocklandslag; Eddy Brihed, Monica Ericson, Fredrik Hed, Daniel Lund, Anna Lövgren och Susanne Strandqvist. Med världsmästartiteln från Luxemburg 2018 i ryggen har Fazer Food Services kocklandslag nu påbörjat uppladdningen och jakten på nya medaljer inför OS i Stuttgart 2020. Laget, som tävlar i storkökskategorin, har tränat ihop sedan januari och förväntningarna är höga.

Kategorin storkök är en av de mest prestigefyllda under de kulinariska olympiska spelen. Under fem timmar lagas 120 rätter och lagen bedöms bland annat på hur maten smakar, yrkesskicklighet i köket och hur man tolkat mästerskapets tema, ”rötter”. Temat har fått Fazer Culinary Team att gå tillbaka i historien för att hitta rätt råvaror och skapa nya spännande smakkombinationer till sin mästerskapsmeny.

– Vi har gått tillbaka till de svenska rötterna när vi tagit fram menyn. I de olika rätterna utgår vi ifrån fina svenska rotfrukter i säsong och kombinerar dem med både traditionella och ovanliga smaker för att hitta användningsområden för råvarorna. Samtidigt ska naturligtvis hållbarhet, som ligger i vårt DNA, genomsyra hela upplägget, säger Niclas Melin, coach för Fazer Culinary Team.

Truppen består av sex kockar från Fazer Food Services restauranger i olika delar av landet och en kockelev från Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Laget coachas av tvåfaldiga guldmedaljören och mästerskapsveteran Niclas Melin och gastronomilegendaren Kurt Weid som tillsammans med laget komponerat trerättersmenyn.


– Vår meny känns oerhört stark men det är mer än den som måste stämma om vi ska vinna guld i februari. Fram till tävlingsdagen ligger fokus på att slipa samarbetet i köket, så teamet i sig är helt avgörande för vårt resultat, säger Anna Lövgren, lagkapten för Fazer Culinary Team.


Bakom initiativet Fazer Culinary Team finns ambitionen att dels höja intresset för lunchen som måltid och samtidigt intressera yngre kockar för branschen. Sedan starten har därför projektet haft ett nära samarbete med Stockholms Hotell- och Restaurangskola där elever och blivande kockar får chansen att delta i mästerskapen tillsammans med Fazer Food Services svenska kocklandslag för att samla kunskap och erfarenhet.
Om Fazer Culinary Team
Fazer Culinary Team startades 2010 med ambitionen att lyfta kockyrket och lunchen som måltidsupplevelse. Laget består inför OS 2020 av kockarna:

Eddy Brihed, 43 år från Södertälje och kock på Fazers svenska huvudkontor i Stockholm
 Monica Ericson, 46 år från Nässjö och souschef på Riksdagsrestaurangen i Stockholm
 Fredrik Hed, 39 år från Stockholm och kock på Tastory i Lindhagen, Stockholm
 Daniel Lund, 42 år från Trelleborg och köksmästare på ICA Helsingborg
 Anna Lövgren, 38 år från Örebro och kock på NorrTull i Örebro
 Susanne Strandqvist, 44 år från Malmö och kock på SEB i Malmö
 I laget finns också commis Tuva Sjöblom från Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Inför en tävlingssäsong tränar de tillsammans för att skapa nya kreativa matupplevelser. Man samarbetar med under säsongen med Kronfågel, Fisk Idag, Arla, Storköksbutiken, Nestle, Segers och Menigo.


 


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Fazer