Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Detta är mest populärt på julbordet 2022

 
Detta är mest populärt på julbordet 2022Julskinkan julbordsfavorit för tionde året i rad. Vilken mat måste helt enkelt finnas på julbordet? För tionde året i rad så är julskinkan svenskarnas absoluta favorit på julbordet enligt Livsmedelsföretagens julundersökning. 

Den älskade skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2021 men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På en delad tredje plats återfinns lax, sill och köttbullar.

– Det är uppenbart att svenskarna vill att julbordet ska domineras av kött och chark i en eller annan form. Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå är villiga att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.


Fråga: Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet? (Välj en)

1.Julskinka | 25 %

2.Janssons frestelse | 17 %

3.Lax | 9 %

4.Sill | 9 %

5.Köttbullar | 9 %

6.Revbensspjäll | 4 %


Mest (och minst) populära drycker och desserter
Vad vill svenskarna dricka till julskinkan då? Julmusten är den klara favoriten med julöl och snaps en bra bit efter på plats två och tre.
En av de minst populära dryckerna på julbordet är champagne som man gissningsvis plockar fram till nyår istället.

Vilken juldessert/julgodis är det som gäller?
 Klassikern ris à la Malta dominerar även i år med knäck och chokladasken på andra respektive tredje plats.
 Julgodiset som flest svenskar säger ”Tack, men nej tack” till är marmeladkulan, följt av marsipan och den enligt många julkonnässörer sorgligt bortglömda äppelklubban.
Av: Annika Rådlund Källa: Livsmedelsföretagen
Foto: Getty Images


Taggar

Jul Nyheter