Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

De hjälper äldre äta mer näringsrik mat

 
De hjälper äldre äta mer näringsrik matKattis 72 år, hjälper Birgith 81 år att laga mat. Båda älskar att kombinera umgänget med matlagningen.  I samarbete mellan Seniorglädje och Matkomfort erbjuds äldre näringsriktig mat kombinerat med social stimulans. Detta genom Matkomforts matkasse tillsammans med en seniorvän från Seniorglädje som hjälper till med matlagningen i hemmet.

Seniorglädje grundades 2016 av systrarna Susanne och Cecilia Sidmalm. Företaget fokuserar på att skapa livskvalitet för äldre samt avlastning för anhöriga i omsorgen om en förälder. Seniorglädje erbjuder en personligt matchad seniorvän som besöker den äldre på regelbunden basis.

 –Vi såg att det behövdes ett alternativ eller ett komplement till dagens hemtjänst. Många äldre önskar att det är samma person som kommer på besök och man önskar också större möjlighet att själv påverka vilka insatser man önskar stöd med. Ena dagen vill man komma ut på promenad, andra dagen kanske man vill ha hjälp att bädda om sängen. Kontinuitet och självbestämmande är våra ledord, säger Susanne Sidmalm. 

Erbjuder matlagning i hemmet
Nu tar man alltså nästa steg och genom samarbetet med Matkomfort erbjuds från och med 10 november matlagning i hemmet. Seniorvännen lagar mat, sitter ner i lugn och ro vid måltiden, gör i ordning matlådor för resten av middagarna samt diskar och städar undan efter måltiden. Som grädde på moset får den äldre social samvaro och en samtalspartner under både matlagningen och måltiden.

Matleveransen sker på söndagen och på måndagen kommer den personligt utvalda seniorvännen och lagar mat och umgås med den äldre. På detta sätt säkerställs både det sociala umgänget samt att god, näringsriktig mat serveras på tallriken.

–Detta samarbete känns helt rätt i hjärtat, att kunna hjälpa äldre att få bättre vardagsmat men också hjälp att tillaga maten och inte minst att få sällskap runt middagsbordet tror vi kommer öka livskvalitén för många äldre. Idag får vi massor av fin feedback från barnfamiljer som tycker deras vardag har blivit lättare och mer harmonisk tack vare Matkomfort. Nu vill vi ta ett krafttag och säkerställa att ännu fler äldre också får möjlighet att äta vår hemlagade mat i sin vardag, säger Fredrik Åkesson, marknadschef och medgrundare av Matkomfort.

Mer tid för det sociala

–Att samarbeta med Matkomfort med sitt unika och flexibla koncept känns helt rätt för oss. Genom att Matkomforts kockar gör de svåra, tidskrävande momenten så blir tillagningen för seniorvännen enkel. Detta gör att fokus också får hamna på samtal och det sociala, säger Cecilia Sidmalm, vd på Seniorglädje.