De gör upp om titeln ”Årets Lily Bollinger”
5 Jun 2018
Under uttagningen den 28 maj tävlade tio kvinnliga sommelierer mot varandra i tre delmoment. Vinnarna Hanna Eriksson och Sofia Johansson från Köksbaren i Umeå och Veronica Andersson från Thörnströms Kök i Göteborg, fick högst samlad poäng i de tre tävlingsmomenten.
Uttagningstävlingen hölls på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm och innehöll tre delmoment. Tävlingsmomenten bestod av ett teoriavsnitt, en skriftlig blindprovning av ett antal mousserande viner samt ett praktiskt moment. I det praktiska momentet ingick att dekantera och servera vin på halvflaska samt att ge en vinrekommendation till en av Sveriges mest populära vardagsrätter; spaghetti med köttfärssås. Deltagarna bedömdes bland annat på hantering av vinet, bemötande och vinrekommendationen.
– Att få följa dessa duktiga kvinnliga sommelierers utveckling är fantastiskt. När den skriftliga provningen satte gång levde tävlingsrummet upp: kandidaterna var i sin yrkesroll, sysselsatta med det de är bäst på att prova och bedöma dryck. Att sedan se dem rekommendera dryck, dekantera och servera en halvflaska rödvin. Då blev tävlingen förvandlad till en matsalssituation på restaurang. Vi är otroligt stolta över dessa tävlande sommelierer, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.
Den 17 september är det dags för final. Förutom den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.
Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommelierie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.
Bollinger, grundat 1829, är ett anrikt champagnehus där champagnen har en stor andel pinot noir, första jäsningen på gamla ekfat och ovanligt lång flasklagring – detta ger den klassiska bollingerkaraktären. Bollingers världsberömmelse beror mycket på Madame Lily Bollinger. Vid 42 års ålder ärvde hon ett av distriktets förnämsta champagnehus av sin make. Lily lade ner hela sitt hjärta på att förvalta makens arv och när hon lämnade över styret 1971 var Bollinger ett blomstrande företag. Tack vare hennes järnvilja och professionalism har företaget både utökat sin areal och sina marknadsandelar.
Av: Annika Rådlund Källa: Bollinger
Foto: Bollinger
Foto: Bollinger
5 Jun 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok