Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Clarion Hotel satsar på takodlingar

 
  • Menyn kallas för Harvest Dinner och är framtagen tillsammans med Marcus Samuelsson.

    Menyn kallas för Harvest Dinner och är framtagen tillsammans med Marcus Samuelsson.

  • Clarion Hotel Posts takodling.

    Clarion Hotel Posts takodling.

Föregående
Nästa
 
Clarion Hotel satsar på att anlägga takodlingar på flera av sina hotell. Först ut är Clarion Hotel Post i Göteborg, som nu erbjuder höstens skörd till hotell- och restauranggäster. Grönsaker, örter, frukter och bär, serveras direkt från taket och kommer finnas på menyn under namnet “Harvest Dinner” under september.

Takodlingar är en starkt växande trend och fler vill kunna äta närodlad mat. Stadsodlingar bidrar även till en bättre luft och stadsmiljö. Clarion Hotel gör nu en storsatsning och kommer anlägga takodlingar på fler hotell i framtiden.

- Vi blir mer medvetna om vad vi stoppar i oss och hur maten har transporterats. För oss känns det naturligt att ständigt utmana oss själva eftersom vi önskar ligga i framkant när det kommer till hållbarhet och miljö. Med en takodling kan våra restauranggäster göra klimatsmarta val på menyn och avnjuta närodlade grödor. Takodlingen gör det även möjligt för oss att ta bättre hand om vårt matavfall, säger Martin Wiholm, Food & Beverage Manager på Clarion Hotel Post.

På Clarion Hotel Posts tak har 16.000 liter jord förvandlat en betongyta till en grönskande oas.Odlingen anlades under 2017 och har fått stor uppmärksamhet. Takodlingen går under namnet Urban Garden.

Stadsbönderna Jonas Lindh och William Bailey från Kajodlingen ser till att hotellets restauranger, Norda och vRÅ har tillgång till närodlade primörer. I odlingsbäddarna trängs rotfrukter och baljväxter med mer exotiska inslag som chili och ingefära. Här görs även försök med den svårodlade wasabin. Odlingen går helt i linje med hotellets satsning på mer Plant Based Food och miljömässigt stödjer den Clarions ambition med färre transporter. Odlingen göds av matavfall, som enligt Bokashi-metoden tar vara på allt organiskt avfall.

Nytt koncept
Onsdagen den 29 augusti lanserades ett nytt menykoncept på restaurang Norda, menyn kallas för Harvest Dinner och är framtagen tillsammans med Marcus Samuelsson. Harvest Dinner baseras på skördade råvaror i säsong från Posts egen takodling, Kajodlingen och andra lokala producenter så som Lilla Labäck. Så kallade “ugly greens” används också i en så stor utsträckning som möjligt. Harvest Dinner kan bokas under september månad och syftet är att synliggöra takodlingen och de råvaror hotellet nu kan skörda, vilket skapar en 360 graders upplevelse.

Näst på tur är Clarion Hotel The Hub som öppnar i Oslo den 1 mars. Clarion Hotel The Hub kommer bli Norges största hotell med 810 rum och Oslos första takodling. Restaurang Norda på Clarion Hotel The Hub vill ta vara på Oslos lokala råvaror och därigenom visa respekt för Oslos kultur och invånare. Hotellets takodling ligger på fjortonde våningen och Oslobor har ombetts att lämna in sticklingar och fröer som ska få växa på hotellets tak. Den hundra kvadratmeter stora odlingen sköts av Oslos egen bybonde Andreas Capjon.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Clarion Hotel