Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Champagnedagen och fetaostens dag infaller i år på samma datum

 
Champagnedagen och fetaostens dag infaller i år på samma datumFetaostens dag och internationella champagnedagen infaller i år på samma dag. I år infaller både internationella champagnedagen och fetaostens dag på samma datum, den 15 oktober.

Den 15 oktober 2007 beslutades det nämligen inom EU att Feta är en ursprungsskyddad benämning, det vill säga att Grekland har ensamrätt på namnet. Detta säkerställer att all ost som heter Feta verkligen är från Grekland och får inte användas för liknande ost tillverkad i andra länder. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år.

Datumet för champagnens dag kan däremot variera, den infaller den tredje fredagen i oktober. Vilket i år alltså är den 15 oktober.

Internationella champagnedagen är instiftad av Jayne Powell, som är en australiensisk vinskribent, pedagog och mousserande vinspecialist. Hon har även ett registrerat varumärke "Champagne Jayne" och har skrivit prisbelönta böcker om champagne och mousserande vin.
Text: Annika Rådlund Foto: Getty Images

Taggar

Champagne Ost Nyheter