Blåklassade Blå Porten öppnar igen efter år av renovering
3 Dec 2021
Hösten 2021 nyöppnade Liljevalchs konsthall i Stockholm efter flera års om- och tillbyggnad. Forsen svarade för projektledningen och ett deluppdrag var renoveringen av restaurang Blå Porten, där Forsen ledde projektet hela vägen från bygglovshantering och projektering till besiktning och överlämning till hyresgästen.
– Uppdraget omfattade grundförstärkning, alla ytskikt och trädgården. Vi restaurerade allt som gick att restaurera helt enkelt, säger Lina Wendel.
Blå Porten är blåklassad av Stadsmuseet. Det är den högsta klassen och omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
2013 utarbetade Stockholms stad ett vårdprogram för både Liljevalchs och Blå Porten. Där föreskrivs bland annat att de nuvarande funktionerna ska behållas och att både exteriör och interiör ska bevaras.
Hon berättar att det har även varit en utmaning att bygga samman den kulturklassade byggnaden med den nya, moderna konsthallen där bageri och restaurangkök ligger. Innergården har också återställts till nära sitt ursprungliga utförande och hyresgästen kunde flytta in före semestern 2021.
– Resultatet blev jättebra. Det är väldigt roligt att arbeta med kulturfastigheter men ställer samtidigt höga krav på att inte förvanska någonting. Och vi har den kunskapen hos oss, säger Lina Wendel.
Blå portens historia
1938 tog statliga Sarabolaget över driften, och Blå Porten blev mer folklig. På 60-talet startades sommarklubben “Le discjockey” på Blå porten, som var Stockholms första diskotek. Gästerna fick roa sig och dansa till LP-skivor. Blå Porten i sin nuvarande form grundades av krögaren Peter Schreck som drev restaurangen 1972 till 1996. Sen 2012 är det familjen Sürer i Boqueria Group som bevarar det koncept som Peter Schreck satte.
Av: Annika Rådlund Källa: Forsen och Blå Porten
Foto: Forsen och Wingårdhs arkitekter
3 Dec 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"