Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Bernadotte & Kylberg har designat en svit i Icehotel 365

 
 • Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg har designat en av svit med midsommartema på Icehotel.

  Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg har designat en av svit med midsommartema på Icehotel.

 • Det är isblock runt sängen med björklöv och en taklampa i form av en blomsterkrans.

  Det är isblock runt sängen med björklöv och en taklampa i form av en blomsterkrans.

 • Sviten har namnet ”En midsommarnattsdröm” och ska föra tankarna till svensk midsommar.

  Sviten har namnet ”En midsommarnattsdröm” och ska föra tankarna till svensk midsommar.

 • - Vi hoppas både svenska och internationella kunder ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis.

  - Vi hoppas både svenska och internationella kunder ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis.

 • Utöver konsten av is och blommor har duon även skapat ett soundtrack med ljudspel i form av surrande bin, vinande vind och fiolspel.

  Utöver konsten av is och blommor har duon även skapat ett soundtrack med ljudspel i form av surrande bin, vinande vind och fiolspel.

Föregående
Nästa
 
Desingduon Bernadotte & Kylberg har under hösten skapat en svit i Icehotel 365. Det är första gången som de tar sig an ett projekt bestående helt av is och snö.

Icehotel slår snart upp dörrarna till årets hotell och sedvanligt har konstnärer från hela världen har rest till Jukkasjärvi för att färdigställa årets konstsviter och is-rum.  32 konstnärer och designers har deltagit i år och två av dessa är Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg.

Designduon har under hösten befunnit sig i Jukkasjärvi,  tillsammans med hotellets kreativa team och floristen Per Benjamin. De har nu skapat sin svit i Icehotel 365, hotellets året runt-byggnad. Sviten har namnet ”En midsommarnattsdröm” och ska föra tankarna till svensk midsommar.

– Tanken är att hotellets både svenska och internationella kunder ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis. Genom att anspela på midsommar blir det vi skapar ett fruset ögonblick som gästen kommer att få ta del av, säger Carl Philip Bernadotte.

För första gången i hotellets historia har ett material använts som inte är is eller snö, nämligen blommor och växter. Blommorna genomsyrar hela möblemanget, till exempel i form av ett isblock runt sängen med björklöv och en taklampa i form av en blomsterkrans. Allt i rummet för tankarna till midsommar, en av Sveriges allra mest älskade traditioner.

– Vi hoppas att på vårt konstnärliga sätt kunna förmedla den skandinaviska känslan av naturen och denna unika tradition. Vi ville skapa ett koncept som byggde på att ta in den svenska floran och göra den tillgänglig året runt med hjälp av is, naturens egen konserveringsteknik, säger Oscar Kylberg.

Utöver konsten av is och blommor har duon även skapat ett soundtrack med ljudspel i form av surrande bin, vinande vind och fiolspel. Detta tillsammans med noga utvald ljussättning kommer att förstärka upplevelsen av denna mystiska midsommarnatt fylld av myter och legender. 

 
En del av intäkterna för detta rum skänkes till välgörande ändamål. 
10 snabba till Bernadotte & Kylberg om projektet på Icehotel:


Hur hamnade ni i det här projektet?
Vi var i dialog med Icehotel, blev tillfrågade, och konceptet att få formge ett rum i unik svensk miljö var ett projekt vi gärna ville tacka ja till. Vi började rita upp konceptet och därefter tog samarbetet fart.

Hur kläcktes idén till vad ni skulle göra?
Vi ville gärna skapa ett koncept som byggde på att ta in svensk flora och lyfta fram den i is. Mycket av vår inspiration kommer från den skandinaviska floran och det kändes därför väldigt naturligt att väva in det i vårt koncept. På hotellet hade det tidigare aldrig skapats konstverk som involverade annat än is, och därför kände vi verkligen att vi ville förverkliga den idén.

Var har ni hämtat inspirationen?
Projektet kallas ”En midsommarnattsdröm” och sviten skall föra tankarna till svensk midsommar. Tanken är att hotellets internationella kundbas ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis. Genom att anspela på midsommar blir det vi skapar ett fruset ögonblick som visas upp.

Hur har arbetsprocessen sett ut?
Vi har arbetat nära Icehotel och floristen Per Benjamin som vi förde dialog med kring val av de 7 blommorna som man traditionellt lägger under kudden, men som i detta fall användes i konstverken.

Vem gör vad (av er två) i processen?

Vi arbetar mycket tillsammans och bollar idéer och använder våra olika infallsvinklar för att hitta de mest intressanta produkterna och projekten. Vi vill också alltid utmana oss själva och våra samarbetspartners för att nå nya nivåer av skapande.

Hur har det rent praktiskt gått till att genomföra detta?
Detta är som sagt första gången som någon designer valt att arbeta med, och inkludera, andra ”material” än bara is och snö, så givetvis är det både en förändring och en utmaning i processen med frusna blommor i is. För att detta skulle gå att genomföra behövde vi hitta en ny lösning för att kunna frysa in blommorna i isen, och detta skedde i ett nära samarbete mellan Icehotel och oss.

Har ni varit involverade i det praktiska genomförandet?
Vi var där tillsammans med Per Benjamin och under processens gång har vi följt arbetet på nära håll. Vi har själva varit med i framtagningsprocessen av konstverken och till och med arbetat med själva blommorna och växterna för att skapa intressanta kombinationer av växtlighet och färger. Det har också skapats ett unikt soundtrack med ljudspel som ska föra tankarna till den svenska midsommaren i form av surrande bin, vinande vind och fiolspel. Vi vill med detta rum förstärka upplevelsen av den svenska naturen och arvet.

Vad symboliserar ert verk?
Svensk midsommar, naturen fascinerar och vi önskar att de internationella gästerna ska få uppleva vår skandinaviska kultur och unika arv. Midsommarkänslan genomsyras i hela möblemanget såsom ett isblock runt sängen med björklöv, en taklampa i form av en blomsterkrans etc. Allt som för tankarna till midsommar, som är en av våra allra mest älskade traditioner.

Vad hoppas ni att gästerna ska få för känsla när de kliver in i rummet?

Vi hoppas att de ska uppleva den skandinaviska känslan i naturen och den unika traditionen som vi på vårt konstnärliga sätt försökt att förmedla i detta rum.

Har ni själva sovit på ishotellet någon gång?
Ja, vid ett flertal tillfällen. Vi rekommenderar starkt att besöka denna unika plats!

 Av: Annika Rådlund Källa: Bernadotte & Kylberg

Taggar

Hotell Nyheter