Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets julbordsfavoriter

 
Årets julbordsfavoriterLivsmedelsföretagens vd Björn Hellman berättar vilka årets julbordsfavoriter är. Svenskarnas julmatsvanor förändras om än långsamt, visar Livsmedelsföretagens stora julundersökning. Julskinkan är fortfarande i topp men avståndet till sillen och Janssons frestelse krymper. Julmust är viktigaste dryck, ris à la Malta drar ifrån i dessertligan.

På uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 102 svenskar hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. De traditionella julrätterna som julskinka, Janssons, sill och ris à la Malta är fortsatt i topp. 1 av 6 säger att de kommer äta mindre kött den här julen, men samtidigt säger 25% att de kommer äta mer svenskt kött. Särskilt de yngre vill se mer grönt och icke-animaliskt på julbordet.

− Julen är vår mest traditionella högtid. Men som vi ser i undersökningen så betyder inte det att allt står still. Tvärtom, varje år ser vi flera små, spännande förändringar i svenskarnas mat- och dryckesvanor. Det är uppenbart att de yngre har annorlunda preferenser än de äldre, till exempel vad gäller köttätande. Men det som gör julmaten så härlig är att man verkar lägga till snarare än att dra ifrån, och på så sätt kan alla få det de vill. Julbordet är en skön mix av tradition och förnyelse, och det speglas i hur de svenska livsmedelsproducenterna twistar till våra vanliga julprodukter med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Undersökningen visade också att drömgästen vid julbordet är psykiatrikern och populärvetenskaplige författaren Anders Hansen.


Här kan du ladda ner hela undersökningen
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Livsmedelsföretagen