Arbetsmiljöverket: Så kan ni minska smittspridning på jobbet
1 Feb 2021
Allt fler anmäler att de har exponerats för, eller smittats av, covid-19 på arbetet. För att minska smittspridningen på arbetsplatser publicerar Arbetsmiljöverket, i samråd med Folkhälsomyndigheten, information med stöd till arbetsgivarna under covid-19-pandemin.
- Pandemin ställer särskilda krav på arbetsgivarna. De är ansvariga för arbetsmiljön, till exempel när det gäller att minska risken för smittspridning på arbetsplatsen, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har i samråd med Folkhälsomyndigheten samlat viktig information till arbetsgivare om vad de behöver göra för att säkra arbetsmiljön för sina medarbetare under pandemin. På en ny sida på Arbetsmiljöverkets webbplats finns information och råd om systematiskt arbetsmiljöarbete, insatser för att minska smittspridningen och exempel på praktiska åtgärder för dem som arbetar hemifrån. Informationen är en del av ett regeringsuppdrag.
- Det gäller att hålla i det systematiska arbetsmiljöarbetet även under en kris – att gå igenom riskerna på varje arbetsplats och bedöma dem, vidta de åtgärder som krävs och följa upp. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad, eftersom kunskapsläget förändras hela tiden, säger Håkan Olsson.
Ett grundläggande råd för att minska smittspridningen är att ge förutsättningar för de anställda som kan att arbeta hemifrån.
Minska smittspridning på arbetsplatser – här är exempel på åtgärder:
Informera återkommande och följ upp att de anställda stannar hemma vid symptom på covid-19.
Överväg att ändra på arbetstiderna, om det går, för att slippa trängsel i kollektivtrafiken till och från arbetet.
Skapa mindre arbetsgrupper och, om det är möjligt, minimera personalstyrkan som finns på arbetsplatsen.
Ställ om möjligt in fysiska möten och övergå till digitala möten.
Undvik att personal från olika arbetsgrupper träffar varandra.
Schemalägg pauser och luncher, så att färre tar rast samtidig.
Förhindra trängsel vid till exempel kaffeautomat och i hissar.
Se till att god handhygien kan upprätthållas.
Se till att ventilationen räcker för det antal människor som befinner sig i lokalen. och städa lokalerna dagligen.
Släpp inte in fler personer än vad lokalen tillåter ur ett smittskyddsperspektiv för att upprätthålla säkert avstånd.
Sätt upp barriärskydd framför personal med kundkontakt och om möjligt, byt arbetssätt genom att till exempel införa självservice. Använd vid behov personlig skyddsutrustning.
Av: Annika Rådlund Källa: Arbetsmiljöverket
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
1 Feb 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"