"Ännu ingen återhämtning för hotellen"
23 Apr 2021
Ny data från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare analyserat visar att logiintäkterna hos svenska hotell sjunker med 66 procent jämfört med senaste mars-månad utan pandemi, 2019. Det innebär att hotellens intäkter på månadsbasis faller från 1 603 miljoner kronor till 541.
– Den akuta situationen med pandemin måste härdas ut och hanteras, men därefter kommer politiken behöva ta ett stort ansvar för att förutsättningarna att bygga upp en större och starkare besöksnäring förbättras, menar Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
I mars 2019 var hotellens beläggningsgrad 61 procent, en siffra som i mars 2021 skrevs till 25 procent.
– Än så länge syns ingenting som kan beskrivas som en återhämtning hos hotellen, så krisen består i besöksnäringen. Det sätter fokus på hur viktigt det blir att vara uthållig i de statliga stöden och fortsätta söka sätt att effektivisera utbetalningarna, för den delen har inte fungerat bra, säger Stefan Westerberg.
I Stockholms län är situationen än mer negativ än i landet som helhet. Logiintäkterna för mars månad backade 78 procent jämfört med mars 2019, från 641 miljoner kronor till endast 142 miljoner kronor.
Beläggningsgraden i motsvarande jämförelse föll från 64 procent till 20 procent.
I så väl Sverige som Stockholms län är snittpriserna per uthyrt rum fortsatt klart lägre än före pandemin.
– Vi är övertygade om att hotellen och det ekosystem av tjänster och upplevelser som är kopplat till det är av otroligt stor viktig för att Sverige och kanske i synnerhet städerna ska vara attraktiva i framtiden, säger. Stefan Westerberg.
Av: Annika Rådlund Källa: Stockholms Handelskammare
23 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans